Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ponuka práce klesá: Nárast voľných miest na dohodu!

Niektoré druhy prác sú výhradne brigádnicke Zobraziť galériu (2)
Niektoré druhy prác sú výhradne brigádnicke

BRATISLAVA - Začiatok roka 2012 sa na slovenskom pracovnom trhu niesol v znamení poklesu voľných pracovných miest. Výrazne to ovplyvnilo predovšetkým zoštíhľovanie štátnej správy. Z údajov pracovného portálu Kariéra.sk vyplýva, že sa zvyšuje ponuka pracovných miest na dohodu a ubúdajú ponuky práce na hlavný pracovný pomer.

„V porovnaní s januárom 2011 sme zaznamenali výrazný úbytok, až o 90% menej ponúk práce v štátnej správe“, povedala Katarína Zemanová z Kariéra.sk. K tak markantnému úbytku pracovných pozícií v štátnej správe prispelo hlavne vlaňajšie zoštíhľovanie. Ani v ostatných segmentoch sa nestíhal tvoriť dostatok pracovných miest, aby tento výpadok vykryl.

Oproti januáru 2011 najviac pracovných príležitostí pribudlo v pracovnej kategórii Pomocné práce a brigády (až o 72%) a v cestovnom ruchu (cca o 20%). „Čo sa výrazného nárastu brigádnických prác týka, môžeme povedať, že zamestnávatelia v rámci znižovania nákladov uprednostňujú zamestnávanie mimo pracovného pomeru (tzv. na dohodu o vykonaní práce alebo ako brigádnickú prácu), “  uviedla Zemanová.

Výhodou zamestnávania mimo pracovného pomeru je oproti hlavnému pracovnému pomeru väčšia pružnosť a jednoduchosť uzatvárania zmlúv. Zamestnávatelia najímajú brigádnikov najmä na nárazové pomocné práce vo výrobe, do skladov, na upratovačské práce po rôznych podujatiach, ale aj na marketingové prieskumy. Výhodou sa môže zdať aj vyšší čistý príjem, keďže z brigád sa neplatia odvody, ale iba dane. Hodinový zárobok sa pohybuje podľa konkrétnej ponuky asi od 3 do 5 eur na hodinu.

Najväčší záujem zo strany užívateľov bol v januári 2012 paradoxne o prácu v štátnej správe. Trvale vysoký záujem je o prácu v administratíve, marketingu a obchode. Až 10 násobne oproti januáru 2011 stúpol záujem o prácu v zákazníckom servise.

call centrum podpora helpdesk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)


Najväčší záujem zo strany užívateľov bol v januári 2012 o prácu v zákazníckom servise. Oproti januáru 2011 stúpol záujem až 10 násobne. Zákaznícky servis pritom zahŕňa viacero pozícií, z ktorých najfrekventovanejšie sú pracovník zákazníckeho servisu, operátor call centra, konzultant technickej podpory, pracovník helpdesku. Ich spoločnou črtou je, že komunikujú so zákazníkmi na základe žiadosti zákazníkov, nie sú zameraní na predaj.

Takmer 6-násobne stúpol oproti januáru  2011 záujem o prácu v oblasti informatiky a správy systémov. Vlani pracovalo podľa údajov Štatistického úradu SR v informačných a komunikačných činnostiach 37 800 ľudí. Podobne narástol počet záujemcov, ktorí  rozmýšľajú  o uplatnení sa v marketingu a reklame, či v personalistike, administratíve alebo v chemickom priemysle.

Najviac zverejnených inzerátov na Kariera.sk v januári 2012 bolo na pozíciu administratívny pracovník, programátor, brigádnik a účtovník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu