Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Absolventi VŠ nenapĺňajú očakávania firiem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Len mizivé percento zo 70.000 absolventov slovenských vysokých škôl, ktorí si každoročne prevezmú diplom, spĺňa očakávania zamestnávateľov. Podľa Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) chýbajú absolventom najmä praktické skúsenosti, mäkké zručnosti a jazykové znalosti.

"Získať diplom už ani zďaleka nestačí," uviedla manažérka IHP pre sekciu školstva a vzdelávania Lucia Kleštincová. Kvôli vysokej konkurencii na trhu práce už musia čerství absolventi preukázať viacero nadobudnutých schopností či skúseností. Na porazenie konkurentov sú už potrebné skúsenosti zo zahraničia, ako aj ovládanie cudzích jazykov. "Hlavne sa nespoliehať na to, že si stačí odsedieť 5 rokov štúdia a ponuky sa začnú sypať," podotkla Kleštincová.

Spoločnosti z IT odvetvia pociťujú napríklad nedostatok kandidátov na pozíciách, ktoré vyžadujú kombináciu istých zručností. Ako napríklad technické schopnosti kombinované s jazykovými znalosťami, či finančné zázemie a technické schopnosti, alebo znalosť dvoch cudzích jazykov. "Podobné skúsenosti však nemajú len personalisti z IT sektora, ale aj ďalší pri obsadzovaní ekonomicky, humanitne, ale najmä technicky zameraných pozícií," tvrdí Kleštincová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu