Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári návrh vlády neberú, ani ak má byť núdzový stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Väčšina lekárov zapojených do nátlakovej akcie Lekárskeho odborového združenia (LOZ) neprijíma ponuku vlády na priemerne 300-eurové zvýšenie platov a je odhodlaná nestiahnuť svoje výpovede ani pod hrozbou vyhlásenia núdzového stavu, ktoré avizoval prezident Ivan Gašparovič.

Vyplýva to z neoficiálnych vyjadrení ich zástupcov z jednotlivých nemocníc po ich štvrtkovom večernom stretnutí s vedením Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Jeho predseda Marian Kollár potvrdil, že lekárov možnosť vyhlásenia núdzového stavu od podpory odborárskych požiadaviek neodrádza. "Samozrejme, je to určite nový činiteľ, ale na druhej strane si myslím, že na odhodlaní lekárov absolútne neubúda," povedal Kollár.

O výsledkoch štvrtkového stretnutia a ďalšom postupe združenia či o prípadných kompromisných návrhoch však odmietol informovať s tým, že odborári so svojimi návrhmi najprv na piatkovom rokovaní oboznámia premiérku Ivetu Radičovú. "Hľadáme spôsoby a možnosti, ako by sme zajtra (v piatok, pozn. red.) posunuli veci ďalej a tak, aby sme nejakým spôsobom odvrátili ten stav k 1. decembru, aby lekári mohli zostať v nemocniciach," uviedol Kollár. Dodal, že snaha o kompromis však musí prísť aj z druhej strany.

Štvrtkovému celoslovenskému rokovaniu lekárov s vedením LOZ predchádzalo stretnutie lekárov z banskobystrických fakultných nemocníc - detskej a Rooseveltovej. Odhlasovali na ňom, že netrvajú na pôvodnej požiadavke zvýšenia platov na 1,5- až trojnásobok priemernej mzdy , ich minimálna požiadavka však je zákonom garantované zvýšenie platov od začiatku budúceho roka na 1,25- až 2,5-násobok priemernej mzdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu