Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žilinskí chirurgovia stiahli výpovede po tlaku a vyhrážkach!

Predseda lekárskych odborov Peter Blaško Zobraziť galériu (5)
Predseda lekárskych odborov Peter Blaško (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Piati zo siedmich neurochirurgov žilinskej fakultnej nemocnice v piatok stiahli svoje výpovede po tlaku a vyhrážkach z ministerstva zdravotníctva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, tvrdia odborári.

"Máme indície z ministerstva zdravotníctva a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, že sú vyvíjané tlaky na naše neurochirurgické oddelenie. Pod týmto tlakom niektorí lekári dnes výpovede už stiahli, pretože sa šírili indície, že oddelenie bude k určitému dátumu zrušené,“ povedal Peter Blaško z Lekárskeho odborového združenia, no zároveň dodal, že z vedenia nemocnice žiadne tlaky alebo vyhrážky nešli.

Podľa odborárov žilinské neurochirurgické oddelenie robí širokú škálu výkonov a v počte operácií je tretie na Slovensku. "Na obranu tejto neurochirurgie sa staviame, lebo je to pracovisko, ktoré má obrovský spád, operuje špičkovo a je vyhľadávané. Konkrétne pri spondylochirurgických operáciách sa čaká na termíny liečby v roku 2013. Je neprijateľné, aby sa tu nejaké oddelenia rušili alebo zlučovali,“ povedal lekár Branislav Serva.

Hovorkyňa nemocnice Petra Lihanová potvrdila, že piati zo siedmich lekárov neurochirurgického oddelenia v piatok svoje výpovede stiahli, no zároveň dodala, že nemocnica sa dôrazne dištancuje od akýchkoľvek foriem nátlaku či vyhrážok.

Koncom septembra dalo v žilinskej fakultnej nemocnici výpoveď 115 z 233 lekárov, doposiaľ výpovede stiahlo 18 lekárov. "Počet stiahnutých výpovedí má narastajúcu tendenciu, dokonca októbra majú lekári čas, takže čakáme, že v pondelok to vyvrcholí. Na personálnom oddelení máme približne sto žiadostí na pozíciu lekár, momentálne vyhodnocujeme, ktoré tie žiadosti by mohli byť pre nás relevantné aj z hľadiska odbornosti a špecializácie týchto lekárov,“ dodala Lihanová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu