Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Situácia v zdravotníctve je kritická, hrozí kolaps

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Situácia v rezorte zdravotníctva je podľa Konferencie predsedov základných odborových organizácii Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb kritická. Dôvodom má byť zníženie zmluvných objemoch financií pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v roku 2011.

Ako poukázali zdravotnícke odbory, zdravotné poisťovne znižovali zmluvné objemy od 1. júla čo zapríčinilo zatváranie oddelení a pracovísk a následne prepúšťanie zamestnancov. "Pri podaných výpovediach lekárov hrozí kolaps poskytovania zdravotnej starostlivosti občanom Slovenska," napísali vo svojom stanovisku odborári.

Žiadajú preto nevyhrocovať situáciu zo strany vlády, ktorá stratila nevyslovením dôvery v parlamente mandát na prijímanie zásadných rozhodnutí. Vyzvali preto premiérku Ivetu Radičovú, aby zastavila transformáciu nemocníc. Pokiaľ tak neurobí, plánujú sa obrátiť s touto požiadavkou na prezidenta SR Ivana Gašparoviča. "Cieľom je stabilizovať situáciu v rezorte a zastaviť odchod našich lekárov, ktorým vyslovujeme plnú podporu," vysvetlili odbory.

Výpovede malo podľa ministerstva zdravotníctva k dnešnému dňu stiahnuť do 250 lekárov. "Do 31. októbra riaditelia akceptujú aj všetky ďalšie stiahnuté výpovede. Po tomto termíne začnú prijímať nových lekárov, zlučovať a v nevyhnutných prípadoch rušiť niektoré oddelenia," uviedla hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová. Reagovala tak na dnešné vyhlásenie lekárskych odborov, že lekárov, ktorí sú vo výpovediach nemožno nahradiť a plán na riešenie situácie neexistuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu