Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mikloš pripustil navýšenie budúcoročného deficitu

Ivan Mikloš Zobraziť galériu (2)
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Tempo fiškálnej konsolidácie môže po páde kabinetu Ivety Radičovej v budúcom roku oproti pôvodným predpokladom jej vlády výrazne spomaliť. Minister financií Ivan Mikloš vo štvrtkovej diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa pripustil, že diery v rozpočte, ktoré možno očakávať po aktualizácii makroekonomických prognóz pre spomalenie hospodárskeho rastu, možno vyústia do navýšenia deficitu.

Priechodnosť dodatočných konsolidačných opatrení po páde vlády a pred parlamentnými voľbami môže byť totiž problematická.

„Sme v situácii v akej sme, keď vláde bola vyslovená nedôvera, kedy o štyri mesiace máme voľby, takže je možné aj to, že vôľa na hľadanie ďalších opatrení nebude a že sa zvýši deficit. Z tohto pohľadu považujem za kľúčové a dôležité, aby sme naplnili ten cieľ v roku 2013 dostať sa pod 3 %,“ povedal v Mikloš. Pôvodne pritom vláda plánovala v budúcom roku znížiť deficit verejných financií z tohtoročných očakávaných 4,9 % na 3,8 % hrubého domáceho produktu. „Dnes tvrdiť, že budeme vedieť za každých okolností dodržať ten 3,8-percentný deficit by bolo asi nie celkom reálne. Samozrejme, urobíme všetko preto,“ dodal minister.

Mikloš tvrdí, že novú prognózu jeho rezort, ktorý už koncom augusta raz odhad budúcoročného hospodárskeho rastu dodatočne znižoval o jeden percentuálny bod na 3,4 %, zverejní začiatkom novembra. Podľa ministra sa dá predpokladať, že v novej prognóze bude rast ešte nižší. Pri znížení odhadu o jeden percentuálny bod pritom vyvstala potreba dodatočného vyfinancovania výpadku v objeme vyše 200 mil. eur.

Vláda Ivety Radičovej, ktorej parlament pri spojenom hlasovaní s rozšírením eurovalu nevyslovil dôveru, na minulotýždňovom rokovaní napokon schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014. Vládou schválený návrh rozpočtu, ktorý je však postavený už zrejme na neaktuálnej prognóze hospodárskeho rastu, počíta s deficitom hospodárenia štátu v budúcom roku na úrovni 3,321 mld. eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa rozpočtovali na úrovni 15,36 mld. eur a výdavky v sume 18,681 mld. eur. Vo vládou schválenom návrhu sa ešte predpokladá pre budúci rok deficit verejných financií vo výške 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu