Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na začiatku kariéry sú šance mužov a žien vyrovnané

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na začiatku kariéry zamestnávatelia nerobia rozdiely medzi mužmi a ženami, postupne však začínajú uprednostňovať mužov. Fakt, že pri obsadzovaní voľných pracovných miest sa firmy viac zaujímajú o mužov, dokazujú aj štatistiky portálu profesia.sk, kde si za posledný rok a pol prezreli životopisy mužov štyri firmy, kým žien iba tri.

"Na začiatku kariéry sú šance zamestnať sa vyrovnané a do 25. roku nerobia spoločnosti rozdiely v tom, či zamestnajú muža alebo ženu. Avšak s pribúdajúcimi rokmi sa rozdiely v šanci medzi mužmi a ženami uplatniť sa na trhu práce prehlbujú a firmy uprednostňujú pri výberoch viac mužov," vysvetľuje hovorkyňa pracovného portálu Lucia Burianová.

Ako ďalej dodáva, firmy najviac hľadajú mladých, flexibilných mužov do 30 rokov, ktorí sú ochotní venovať práci svoj voľný čas. "Po prekročení tridsiatky už nie sú natoľko atraktívni a firmy postupne o nich strácajú záujem," konštatuje. Ženy sú pre potenciálnych zamestnávateľov zaujímavé iba do 25. roku.

"Po tomto veku začínajú ich šance na trhu práce mierne klesať, keďže firmy predpokladajú, že si budú chcieť v priebehu najbližších rokov založiť rodinu. Druhú kariérnu šancu majú ženy okolo 40. roku," podotýka. Podľa portálu sa následne kariérne možnosti mužov a žien približujú okolo päťdesiatky.

Firmy preferujú mužov viac v oblastiach typických pre nich, ako je technika, strojárstvo, automobilový priemysel či informačné technológie. Mužov radi obsadzujú aj v bankovníctve, obchode alebo vrcholovom manažmente. Naopak, ženy majú väčšie šance zamestnať sa v administratíve, prekladateľstve a žurnalistike. "Vyrovnané šance na trhu práce sú v oblastiach zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, práva, legislatívy a v cestovnom ruchu," uzatvára Burianová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu