Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Barroso vyzýva na prehodnotenie záchranného fondu eurozóny

Manuel Barroso
Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala na prehodnotenie všetkých prvkov Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) aj Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý ho má nahradiť, a to vrátane ich veľkosti, s cieľom presvedčiť trhy, že eurozóna dokáže reagovať na dlhovú krízu.

"Vyzývam na rýchle prehodnotenie všetkých prvkov EFSF a tiež ESM s cieľom ubezpečiť, že sú dobre vyzbrojené na riešenie rizika šírenia dlhovej krízy," uviedol vo štvrtok predseda EK José Manuel Barroso v liste lídrom Európskej únie.

Predseda EK s výzvou prišiel po tom, ako výnosy zo španielskych a talianskych vládnych dlhopisov vzrástli podstatne nad úroveň 6 %, čiže smerujú k neudržateľným úrovniam. Pretrvávanie tohto trendu by spomínané krajiny mohlo donútiť, aby požiadali o núdzové úvery zo záchranného fondu eurozóny. Terajšia úverová kapacita EFSF je príliš malá na poskytnutie financií Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, aj Taliansku, ktoré je tretím najväčším hospodárstvom menovej únie. Podľa ekonómov by kapacita EFSF, ktorá je teraz 440 mld. eur, mala byť väčšia, pravdepodobne až dvojnásobná.

Barroso konštatoval, že prehodnotenie záchranných fondov je potrebné, pretože trhy nie sú presvedčené, že eurozóna dokáže zvládnuť krízu, ktorá teraz ohrozuje krajiny v jadre menovej únie. "Trhy ešte len treba presvedčiť, že prijímame primerané kroky na vyriešenie tejto krízy," uviedol predseda EK. "Je jasné, že sa už nezaoberáme iba krízou v okrajovej časti eurozóny," dodal Barroso.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu