Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pracujete v noci? Pozor na rakovinu!

Vzniku rakoviny, ktorému predchádza nadmerné vylučovanie melatonínu, predídete pravidelným spánkom a správnou výživou.
Vzniku rakoviny, ktorému predchádza nadmerné vylučovanie melatonínu, predídete pravidelným spánkom a správnou výživou.

Chodíte do nočných služieb alebo pracujete v tomto čase na zmeny? Podľa najnovších prieskumov môžete byť v ohrození. Zistilo sa totiž, že tí, ktorí každý večer ponocujú, majú zvýšené riziko ochorenia na rakovinu.

Japonský výskum na vzorke 14 000 robotníkov ukázal, že existuje spojenie medzi nočnou prácou a vznikom rakoviny prostaty. Zapríčiňuje ho vyčerpávanie melatonínu počas ponocovania, čím sú následne vylučované mužské hormóny umožňujúce vznik ochorenia. Na vylučovanie melatonínu má totiž vplyv svetlo. Pre porušený rytmus striedania dňa a noci môžu v dôsledku toho vzniknúť tumory.

Kto je ohrozený?
Tí, čo pracujú v noci dlhodobo, sú podľa nemeckého denníka Bild ohrození najviac, pretože príjem a vylučovanie melatonínu sú sústavne narušované. Týka sa to najmä taxikárov, policajtov a zmenových robotníkov. Už skoršie štúdie ukázali, že aj ženy pracujúce ako zdravotné sestry 15 rokov a viac, majú o tretinu vyššie riziko ochorenia rakoviny prsníkov ako ostatné ženy.

Ponocovanie
Medzi ohrozenú skupinu patria aj tí, ktorí sa radi a často po nociach zabávajú. Ak ste však prebdeli v mladosti len zopár nocí, či príležitostne cestovali cez časové pásma, nemusíte sa väčšieho ohrozenia obávať. V prípade, že patríte do rizikových skupín, vedci odporúčajú užívať umelý melatonín. Nedostatok tejto látky je len jedným z mnohých faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik rakoviny. Za závažné ochorenie prostaty či prsníkov zodpovedajú predovšetkým výživa, vek a genetické zaťaženie v rodine.

Čo je melatonín?
Celodenný rytmus človeka ovplyvňuje vytváranie hormónu melatonínu. Ten vzniká v epifýze, žľaze veľkosti hrášku, ktorá sa nachádza uprostred hlavy a priamo v nej sa vylučuje do krvi. Signálom na tvorbu a vyplavenie melatonínu je tma. S jej príchodom sa začne vylučovať hormón melatonín, navodzujúci útlm a pocit únavy. S pribúdajúcim svetlom sa tvorba melatonínu znižuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu