Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Poslanci dali zelenú spoločnému výberu daní, ciel a odvodov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pripravovaný jednotný výber daní, ciel a odvodov odsúhlasili v prvom čítaní poslanci parlamentu. Národná rada SR tak v utorok posunula do druhého čítania trojicu zákonov, ktoré pripravilo ministerstvo financií a ktorých cieľom je postupná realizácia programu Unitas v dvoch fázach.

Prvú fázu reformy, a to spojenie daňovej a colnej správy na úrovni riaditeľstiev vytvorením Finančného riaditeľstva SR, upravuje zákon o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Ten by mal účinnosť nadobudnúť od začiatku roka 2012.

Táto legislatívna norma upravuje postavenie, organizáciu, právomoc a pôsobnosť vybraných orgánov štátnej správy. S realizáciou prvej fázy reformy daňovej a colnej správy súvisí aj novela zákona o správe daní. Tou sa novelizujú príslušné súvisiace právne predpisy, ktoré upravujú jednotlivé druhy daní, ako aj iné dotknuté právne predpisy.


Tretí zo série schválených zákonov je návrh zákona o finančnej správe. Na základe tohto zákona by sa mala realizovať druhá fáza reformy daňovej a colnej správy s výhľadom zjednotenia výberu daní, cla a poistných odvodov.

"Zlúčením existujúcich daňových a colných úradom sa vytvoria finančné úrady, ktoré budú vykonávať komplexnú správu daní a cla. Týmto sa zavŕši inštitucionálna príprava na pripojenie výberu poistných odvodov k 1. januáru 2013,“ uvádza rezort financií.

Poslanci taktiež v utorok schválili v druhom čítaní vládnu novelu zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu