Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MMF uvoľnil pre Grécko 3,2 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) uvoľnila 3,2 miliardy eur, svoju časť tranže zo záchranného úveru pre Grécko. Spolu s príspevkom od členských štátov eurozóny tak Atény dostanú 12 miliárd eur, ktoré im umožnia uhradiť tento mesiac záväzky voči veriteľom a vyhnúť sa platobnej neschopnosti.

Fond aj s touto platbou poskytol dosiaľ Grécku 17,4 miliardy eur v rámci úveru v celkovej výške 110 miliárd eur, na ktorom sa rozhodujúcou mierou podieľajú členovia eurozóny.

Podmienkou na uvoľnenie každej splátky je pokrok pri zavádzaní reforiem a prísnych úsporných opatrení v Grécku, ktoré majú za cieľ konsolidáciu verejných financií.

Podľa MMF sa objavujú signály, že pád gréckej ekonomiky sa zastavuje a v 1. polovici budúceho roka by už mohla začať rásť. Nová generálna riaditeľa fondu Christine Lagardeová konštatovala, že úverový program funguje, ale Grécko ešte čakajú náročné úlohy a musí pokračovať v zavádzaní reforiem.

"Program prináša dôležité výsledky: rozpočtový deficit sa znižuje, ekonomika začína nadobúdať rovnováhu a jej konkurencieschopnosť sa postupne zvyšuje," vyhlásila Lagardeová. "Ale ešte je potrebné zaviesť veľa dôležitých štrukturálnych reforiem," dodala. Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu