Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pomocou Grécku si kupujeme čas, je to najmenej zlé riešenie, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: TASR, Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Prípadnou ďalšou pomocou Grécku je pravdepodobne len kupovaním času, ktorý ak sa využije správne, je najmenej zlým a najlacnejším riešením súčasnej situácie. Počas dnešnej rozpravy o návrhu na obmedzenie mandátu na rokovania o novej pôžičke Grécku v Národnej rade (NR) SR to pripustil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Súhlasím, že je veľmi problematické a ľahko spochybniteľné, že Gréci budú schopní uskutočniť také úsporné opatrenia a reformy, aby sa aj v prípade novej pôžičky z toho dostali a vrátili sa v roku 2015 na trhy. Osobne si myslím, že je veľké riziko, že to možné nebude," pokračoval šéf rezortu financií.
      
Získaný rok či dva však treba podľa Mikloša využiť na rekapitalizáciu ohrozených bánk a prijímanie úsporných opatrení v ďalších problematických krajinách. "Verte mi, dnes neexistujú dobré riešenia a riešenie, ktoré by znamenalo neriadený bankrot Grécka, je celkom určite najhorším riešením," vytkol predstaviteľom koaličnej SaS, ktorá návrh na obmedzenie mandátu predložila.
      
Takýto dôsledok by podľa Mikloša malo striktné trvanie na požiadavke, aby sa súkromným veriteľom Grécka odpísala časť istiny dlhu. Okrem toho však minister financií podľa vlastných slov súhlasí s ďalšími štyrmi podmienkami a účasťou bánk vo výške 30 miliárd eur, ale v inej forme ako navrhuje SaS.
      
"Budem presadzovať silnú účasť privátneho sektora, kolaterál, dohodu politických strán v Grécku, účasť Medzinárodného menového fondu a záväzok privatizácie. Budem to presadzovať preto, lebo sa mi to zdá ako rozumné a zodpovedné riešenie," priblížil Mikloš. Splnenie týchto podmienok by podľa neho minimalizovalo riziko, že by Slovensko v budúcnosti prišlo o peniaze požičané Grécku.

Mikloš o pôžičke Grécku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu