Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Vo vlastnom býva takmer 90% Slovákov

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Slováci patria medzi národy s najvyšším podielom ľudí, ktorí bývajú vo vlastnej nehnuteľnosti. Takmer 90 % vlastní dom či byt, v ktorom žije a každý desiaty býva v podnájme. "O niečo vyšší podiel bývajúcich vo vlastnom je už iba v Rumunsku, Litve a v Maďarsku," tvrdí analýza Poštovej banky vypracovaná na základe údajov Eurostatu.

Najmenej je u nás obyvateľov, ktorí bývajú v nehnuteľnosti, na ktorú si zobrali úver, no ich počet neustále rastie. V súčasnosti takto býva 7 % Slovákov, čo je desaťnásobne viac než na začiatku milénia. "Kým u nás vo vlastnom, ale s úverom žije každý štrnásty Slovák, tak v únii je to približne každý štvrtý Európan," tvrdí Poštová banka. Bývať na dlh je raritou už iba v Rumunsku, kde takto žije približne jedno percento obyvateľov.

Slováci na bývanie a energie vynakladajú približne štvrtinu zo svojich celkových spotrebných výdavkov. Pritom až u dvoch tretín Slovákov, ktorí splácajú aj hypotéku, presahujú výdavky na bývanie 40 % ich príjmov. V rámci EÚ túto hranicu prekračuje 12 % jej obyvateľov a 9 % Slovákov. Najmenej bývanie zaťažuje osobný rozpočet priemerného obyvateľa Cypru, naopak najväčší vplyv má na výdavky obyvateľov Dánska, Nemecka a Grécka.

Priemerná slovenská domácnosť má mesačné spotrebné výdavky na bývanie a energie vo výške 172 eur, čo predstavuje 18 % z jej disponibilných príjmov na úrovni 971 eur. Za predpokladu, že domácnosť mesačne navyše spláca hypotéku vo výške minimálne 216 eur, tak zo svojich príjmov míňa na bývanie viac ako 40 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu