Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kúrte drevom! Je to najlacnejšie!

Kúriť drevom je najlacnejšie
Kúriť drevom je najlacnejšie

S blížiacim sa zimným obdobím sa, bohužiaľ, spájajú výdavky za kúrenie. Chceli by ste predísť vysokým účtom a čo najviac ušetriť? Zakúrte si palivovým drevom!

Ak zvolíte vhodný druh, môžete za zimu získať k dobru až niekoľko desiatok tisíc korún. Ktoré drevo udrží najdlhšie teplo v dome a ako ho uskladniť? Drevo má dobré energetické využitie nielen vo veľkých teplárňach, ale aj v domácnostiach.

Prečo kúriť drevom

Ak chcete ušetriť čo najviac peňazí za elektrinu a plyn, zvoľte úspornejšie riešenie – kúrte drevom. Takýto zdroj tepla má niekoľko výhod. Kubický meter suchého dreva je takmer o 100 % lacnejší ako plyn alebo liter ľahkého vykurovacieho oleja. A navyše, energia dosiahnutá spaľovaním dreva je šetrná k životnému prostrediu. Neobsahuje zlúčeniny síry a ťažkých kovov. Množstvo oxidu uhličitého vylúčeného horením je 40- až 50-krát menšieako pri spaľovaní napríklad hnedého uhlia.

Tvrdosť a výhrevnosť

Na tvrdosť dreva vplýva množstvo živice, ktorú obsahuje. Na vykurovanie je optimálne používať tvrdé drevo prevažne z listnatých stromov, ako sú dub, buk a hrab. Tieto drevá majú najväčšiu výhrevnosť a dokážu udržať dlhšie teplo v dome. Navyše sa spaľujú oveľa pomalšie ako mäkké dreviny, takže s každým kúrením ušetríte niekoľko polien. Ak piecky alebo kachle rozkurujete, siahnite, naopak, po mäkšom dreve, ako sú smrek, borovica alebo breza. Chytia totiž oveľa lepšie a pri zakladaní ohňa nebudete mať problémy.

Vlhkosť drevín

Rozhodujúci podiel na výhrevnosti dreva má okrem hustoty aj jeho vlhkosť, pretože takmer päťdesiat percent hmotnosti čerstvého dreva obsahuje vodu. Z tohto dôvodu je najlepšie nechať drevo pred samotným kúrením vysušiť a odstáť, pretože tým stráca vlhkosť a vydrží dlhšie horieť. Suché drevo by vám tiež nemalo pri dobrom ťahu komína dymiť.

Príprava a skladovanie

1. Palivové drevo treba napíliť na menšie polená. Ak počítate s tým, že za zimu spálite okolo 12 až 30 m3 dreva, pripravte sa, že vám to zaberie približne týždeň práce.

2. Polená posekajte na menšie kusy. Kálanie môžete robiť naraz alebo priebežne. Ak sa rozhodnete nasekať drevo naraz, môže vám to trvať aj týždeň.

3. Drevo je najlepšie uskladniť v miestnosti, kde je sucho. Môžete ho uložiť aj vonku, ale ho zakryte. Vo vlhkom prostredí sa dreviny totiž nezbavia vody.

4. Na rozkúrenie použite mäkké drevo ako smrek či borovicu. Keď chcete mať rozkúrené čo najskôr, pod triesky uložte papier a na triesky ešte položte 2 - 3 väčšie kusy mäkkého dreva.

5. Keď sa oheň rozhorí, môžete začať prikladať aj väčšie polená z tvrdšieho dreva. Tieto dreviny majú najvyššiu výhrevnosť a dlho udržia teplo v dome.

Porovnanie nákladov za energie

palivové drevo - 45 000 Sk/ročne
+
 nízka cena, ekologické riešenie
- dlhšia príprava, ručné prikladanie

hnedé uhlie - 65 000 Sk/ročne
+ vyššia výhrevnosť
- ručné prikladanie, skladovanie, neekologické palivo (emisie)

zemný plyn - 75 000 Sk/ročne
+ komfort, stačí otočiť zapínačom
- pomerne vysoká cena, neistota neustálneho zvyšovania

elektrina - 90 000 až 100 000 Sk/ročne 
+ najvyšší komfort
- vysoká cena

propán - 145 000 Sk/ročne
+ komfort
- najvyššia cena

* orientačné sumy za rok v dome s rozlohou približne 150 m2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu