Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Portugalsku bude Slovensko ručiť 333 miliónmi, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRUSEL - Slovenský podiel v garanciách pre pôžičku Portugalsku sa navýšil na 1,06 percenta a bude 333 miliónov eur. Slovensko však reálne zaplatí iba v prípade, že Portugalsko nebude v budúcnosti schopné pôžičku vrátiť. Po pondelkovom rokovaní ministrov financií eurozóny o tom informoval minister financií Ivan Mikloš.

"Náš podiel cez EFSF bude 333 miliónov eur. Pripadá na nás 1,06 %, a to z toho dôvodu, že z podieľania sa na pomoci odstúpili postupne Grécko, Írsko a teraz aj Portugalsko, preto sa náš podiel nepatrne zvýšil z 0,99 % na 1,06 %," vysvetlil Mikloš.

Mikloš je spokojný s dosiahnutou dohodou o nevyhnutnosti previesť krajinu "ozdravným" procesom naprieč celým politickým spektrom a k plneniu programu sa zaviazali aj strany, z ktorých môže vzísť nová vládna koalícia po predčasných parlamentných voľbách. Tie sa uskutočnia 5. júna.

"Bola splnená aj podmienka, aby sa zaviazali aj opozičné strany k plneniu tohto programu. Sú tam silné záväzky v oblasti ozdravenia verejných financií, štrukturálnych reforiem a privatizácie. Bolo to prijaté bez nejakej väčšej diskusie," doplnil minister.

Ministri rokovali aj o probléme Grécka, ktoré má sklz pri splácaní pôžičky 110 miliárd eur. V prípade reštrukturalizácie dlhu a v súčasnosti spomíným pojmom reprofilovanie, by mohli byť ohrozené banky po celej Európe, ktoré majú grécke dlhopisy.

Slovenské banky vraj vo všeobecnosti nie sú ohrozené, aj keď sa podľa Mikloša nájdu také, ktoré by sa takýmto úkonom dostali do problémov. "Zrejme je tam určitá účasť slovenských bánk, ale dopad by určite nebol taký, ako v prípade veľkých krajín. Nemyslím si, že by to spôsobovalo vážne problémy v slovenskom bankovom sektore," konštatoval.  

Ministri sa takisto zhodli na akceptovaní Taliana Maria Draghiho na post prezidenta Európskej centrálnej banky. Draghi nahradí vo funkcii Jean-Claudea Tricheta a nastúpi na osemročné funkčné obdobie. "Mario Draghi je skúseným odborníkom v centrálnom bankovníctve s veľkou reputáciou a už niekoľkokrát preukázal svoju oddanosť projektu eura i európskej integrácie. Má všetky kvality na to, aby sa stal hodným nástupcom Jean-Claudea Tricheta," komentoval rozhodnutie ministrov Juncker.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu