Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Putin ubezpečoval, že plynová kríza sa opakovať nebude

Vladimír Putin a Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Ruský premiér Vladimir Putin počas dnešného stretnutia ubezpečil svoju partnerku Ivetu Radičovú, že sa nebude opakovať situácia zo začiatku roka 2009. Uviedla to pred novinármi po skončení vyše hodinu trvajúceho rokovania.

Pre spory o ceny plynu s Ukrajinou pozastavila vtedy Moskva dodávky tejto komodity, čím sa plyn nedostával dva týždne do viacerých európskych krajín vrátane Slovenska.
      

Radičová otvorila aj tému plynových zásobníkov na území Slovenska a prípadnú výstavbu nových. "Vníma to ako veľmi dobrý projekt SR a je pripravený dopĺňať pre Európu takéto zásobníky," tlmočila jeho slová s tým, že Putin považuje za veľmi dôležité pre to, aby sa nezopakovala podobná situácia ako pred dvoma rokmi, tiež diverzifikáciu energetických ciest a trás.
      

Okrem toho obaja štátnici diskutovali aj o projekte predlžovania širokorozchodnej trate do Európy a budúcnosti atómovej energie. Dotkli sa tiež roku 1968, konkrétne tzv. pozývacieho listu. Ten mal poslúžiť ako zámienka na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a prevziať ho mal vtedajší prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Leonid Iľjič Brežnev 3. augusta 1968. "Vyslovil ochotu, pokiaľ takéto dokumenty existujú, dať ich k dispozícii. Porozumel mojej argumentácii," poznamenala šéfka slovenskej exekutívy.
      

Jej náprotivok otvoril otázku vojensko-technických inovácií a Cyklotrónového centra v Bratislave, ktoré sa ako spoločný slovensko-ruský projekt buduje už viac ako desať rokov a stále nie je dokončené. Premiéri sa dohodli na konkrétnych postupoch riešenia, ktoré by mali uzavrieť počas Radičovej oficiálnej návštevy Ruska na jeseň tohto roka.
      

V úvode stretnutia sa bavili o hokeji. Predsedníčka vlády SR informovala, že Putin dnes večer nemá v pláne zúčastniť sa hokejového zápasu Rusko-Fínsko.
      

Ruský premiér prišiel do Bratislavy podporiť kandidatúru svojej krajiny na organizovanie majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2016. Dnes o tom rozhodovala Medzinárodná federácia ľadového hokeja (IIHF). Dánsko a Ukrajina nakoniec svoje kandidatúry stiahli, dejiskom šampionátu sa tak o päť rokov stane Moskva a Petrohrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu