Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fínsko podporí mimoriadnu finančnú pomoc Portugalsku

Jyrki Katainen
Jyrki Katainen

HELSINKY - Fínsko sa zúčastní na programe finančnej pomoci Portugalsku v rámci záchranného mechanizmu eurozóny. V stredu to vyhlásil pravdepodobný budúci fínsky premiér Jyrki Katainen a líder strany Národnej koalície, ktorá 17. apríla zvíťazila vo voľbách.

"Strana národnej koalície a Strana sociálnej demokracie sa dohodli, že podporia mimoriadnu pomoc pre Portugalsko," povedal Katainen. Vyjednávania o pomoci Lisabonu sa stali stredobodom záujmu po tom, ako aprílových volieb posilnila svoje postavenie euroskeptická strana Praví Fíni, ktorá vyhlasuje, že pomoc Portugalsku nepodporí. To vyvolalo obavy, že pomoc Portugalsku nebude mať podporu väčšiny poslancov vo fínskom parlamente.

"Sme pripravení podporiť balík pomoci pre Portugalsko, Európsky fond finančnej stability (EFSF) a tiež stály protikrízový mechanizmus," tvrdí Katainen. Strana sociálnej demokracie však požaduje, aby sa na mimoriadnej pomoci podieľali aj súkromní investori. V 200-člennom parlamente obsadili vo voľbách zo 17. apríla konzervatívci 44 kresiel a prvýkrát v histórii sa stali najsilnejšou parlamentnou stranou. Na druhom mieste so 42 kreslami skončili opoziční sociálni demokrati a za nimi s 36 poslancami tesne nasledujú Praví Fíni. Výsledky volieb boli veľkým sklamaním pre Fínsku stranu stredu pod vedením Kiviniemiovej, ktorá prišla o 16 kresiel a bude sa musieť uspokojiť s 35-členným zastúpením.

Portugalsko uzavrelo dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o trojročnom záchrannom úvere v objeme 78 mld. eur. O účasti na záchrannom pláne pre Portugalsko musí fínsky parlament rozhodnúť do niekoľkých dní po májovej ministerskej schôdzke, najneskôr však do 25. mája, aby Európsky fond finančnej stability (EFSF) mohol získať na trhoch potrebné zdroje, povedal európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. EÚ by mala financie Portugalsku poskytnúť do 15. júna, kedy krajina bude musieť splatiť dlhopisy v hodnote 4,9 mld. eur.

Fínsko je v rámci v 17-člennej eurozóny jednou zo šiestich krajín s najvyšším ratingom AAA a jeho účasť na financovaní krízových úverov Portugalsku sa tak považuje za kľúčovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu