Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štát nesmie regulovať ceny energií

BRATISLAVA - Slovenská vláda môže posilniť postavenie regulačného úradu, aby mohol tlačiť na poplatky za distribúciu elektriny a plynu, ceny energií však vláda regulovať nesmie.

Po rokovaní s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom to povedal európskeho komisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa. Komisár okrem toho podporil vládu v snahe získať späť kontrolu nad prepravcom ropy Transpetrol.

"Zhodli sme sa na tom, že vlády nikdy nesmú regulovať ceny energií. (...) Z rozhovorov (s ministrom hospodárstva) som pochopil, že vláda je za to, aby cenu tvoril trh," povedal Piebalgs.

Premiér Robert Fico a Jahnátek pred dvoma týždňami pohrozili, že vláda v budúcnosti viac zasiahne do činnosti nezávislého energetického regulačného úradu (ÚRSO), ak úrad nezoberie do úvahy jej argumenty pri posudzovaní návrhov na úpravu cien energií.

Eurokomisár sa s Jahnátkom zhodol, že okrem posilnenia postavenia regulátora musí vláda podporovať vstup nových energetických spoločností na trh a zlepšiť energetické prepojenie s inými štátmi.

Podľa prepočtov ministerstva by sa ceny elektriny v budúcom roku mohli znížiť o 5,4 percenta, ceny plynu o 1,39 percenta a ceny vodného a stočného o päť percent. Podľa distribučných spoločností však takýto pokles cien pre spotrebiteľov nie je reálny. Zatiaľ predpokladajú vyše desaťpercentné zdražovanie elektriny. Plynárne údajne plánujú zvýšiť ceny od novembra o 4,3 percenta. Definitívne má o úprave taríf rozhodnúť regulačný úrad.

Piebalgs dnes podporil snahu Slovenska získať späť plnú kontrolu nad spoločnosťou Transpetrol, ktorej podiel vlastní skrachovaná ruská spoločnosť Jukos.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu