Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ministerstvo hospodárstva chce znížiť ceny elektriny, plynu a vody

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) chce od nového roku pre všetkých odberateľov znížiť cenu elektrickej energie o 5,4 %, cenu zemného plynu o 1,39 % a cenu vodného a stočného o 5 %. Vyplýva to z Návrhu postupu pri vytvorení operatívneho systému, ktorý reaguje na akútnu situáciu súvisiacu so zvyšovaním cien pohonných hmôt a energie.

Materiál vypracovalo MH, a mala by sa ním zaoberať vláda. Návrhy na zníženie cien týchto energií má vypracovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) do konca tohto roka.

Okrem toho rezort hospodárstva navrhuje na zníženie cien energií ďalších 13 opatrení, prostredníctvom ktorých sa podľa MH zlepší situácia v oblasti cien energií. Do konca októbra by malo MH predložiť na rokovanie vlády novelu zákona o energetike a novelu zákona o regulácii sieťových odvetví. Spomínané novely by mali podľa rezortu hospodárstva odstrániť diskrimináciu odberateľov elektriny a plynu a dosiahnuť transparentnosť cenotvorby ÚRSO.

"Zmeny v zákonoch majú zabezpečiť aj lepší systém kontroly nákladov, ktoré majú vplyv na regulované ceny a poplatky, zlepšiť podmienky trhu s podpornými službami a zabezpečiť prechod v dodávke zemného plynu z objemových jednotiek na energetické jednotky," uvádza MH.

ÚRSO by podľa rezortu malo predložiť do konca októbra kvôli nefunkčnosti liberalizovaného trhu s elektrinou a plynom novely nariadení vlády, ktoré ustanovujú pravidlá pre fungovanie trhu s elektrinou a plynom. Prispieť k zníženiu cien energií by mal aj Fond národného majetku SR (FNM), ktorý by mal do konca septembra preveriť v rámci právneho oddelenia činností spojených s prevádzkovaním distribučnej sústavy elektriny výšku ocenenia vkladaného majetku tak, aby sa výrazne nelíšil od účtovných hodnôt. Fond by mal podľa MH do 1. januára budúceho roku posilniť vplyv štátu v orgánoch spoločností s majoritnou účasťou štátu a FNM.

O opatreniach, ktoré by viedli k zníženiu cien energií rokovali energetické spoločnosti s rezortom hospodárstva 11. augusta. Na základe týchto rokovaní vznikla expertná skupina, ktorá mala navrhnúť jednotlivé opatrenia. Expertná skupina sa však podľa MH dohodla len na vytvorení fondu, do ktorého by prispievali dodávatelia energií. Tieto príspevky by sa potom použili na hradenie nákladov spojených so zabezpečením energie pre sociálne slabé skupiny obyvateľstva a na zvýšenie energetickej efektívnosti.

"S týmto riešením MH nesúhlasilo. Preto vypracovalo a predložilo návrh opatrení, ktoré tvoria návrh postupu pri vytvorení operatívneho systému, a ktorý reaguje na akútnu situáciu súvisiacu so zvyšovaním cien energie," konštatoval rezort. Navrhnuté opatrenia sú návrhom pracovnej skupiny vytvorenej so zástupcov MH, Združenia priemyselných odberateľov energií, ÚRSO, Klubu 500, U.S. Steel Košice, Železiarní Podbrezová, Mondi Business Paper SCP Ružomberok, NCHZ Nováky, PPA Power Banská Bystrica, Dusla Šaľa, Chemka Strážske, Matadoru Púchov, OFZ Istebné a SEPS Bratislava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu