Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príjmy za minulý rok už priznalo 20 percent daňovníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dva týždne pred uplynutím lehoty na podanie daňových priznaní k dani z príjmov za minulý rok si túto povinnosť splnilo viac ako 251 700 daňovníkov. Z celkového očakávaného počtu podaných priznaní to predstavuje zhruba 20-percentný podiel.

K 17. marcu daňová správa evidovala spolu 240 086 daňových priznaní podaných fyzickými osobami a 11 694 priznaní, ktoré podali právnické osoby. Z fyzických osôb pritom daňové priznanie typu A podalo 125 655 daňovníkov a typ B využilo viac ako 114 tisíc daňovníkov.

Daňové riaditeľstvo SR očakáva v tomto roku zhruba 1,128 mil. podaných daňových priznaní od fyzických osôb. Právnické osoby by pritom mali podať zhruba 163 tisíc daňových priznaní. "V tomto roku predpokladáme porovnateľný nárast počtu podaných daňových priznaní ako v predchádzajúcich rokoch," uviedla hovorkyňa DR SR Gabriela

Daňovníci využívajú v tomto roku aj možnosť oznámiť daňovému úradu posunutie lehoty na podanie daňového priznania. K začiatku tohto týždňa podľa údajov daňového riaditeľstva oznámilo daňovým úradom predĺženie lehoty na podanie priznania celkovo 10 096 fyzických a 2 561 právnických osôb.

Povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok majú do konca marca všetci daňovníci, ktorých zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli 2 012,85 eura. Daňovníci si pri podávaní daňových priznaní môžu uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane za minulý rok vo výške 4 025,70 eura, ak ich základ dane je rovný alebo nižší ako 15 387,12 eura. Právnické osoby a v tomto roku už aj fyzické osoby majú pritom možnosť do konca marca správcovi dane oznámiť posunutie lehoty na podanie daňového priznania a v novej lehote aj daň zaplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu