Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Valentovič nesúhlasí ani so sponzorskými poplatkami

Ivan Valentovič
Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Od septembra už pacienti nemajú platiť v ambulanciách a nemocniciach poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Niektorí lekári spomedzi špecialistov však už avizujú, že budú od pacientov vyberať tzv. dobrovoľné sponzorské príspevky. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič však s takýmto postupom nesúhlasí.

"Ja budem takýto postup považovať za podmieňovanie poskytnutia zdravotnej starostlivosti poplatkom. Lekárskemu stavu takýto postup nesvedčí," vyhlásil Valentovič na štvrtkovej tlačovej besede. Podľa neho je štát pripravený garantovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti aj bez sponzorských darov pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Valentoviča oslovilo Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a vyššie územné celky (VÚC), aby prešetrili každú sťažnosť pacientov, od ktorých by lekári pýtali poplatky. Voči lekárom, ktorí nedodržia nariadenie vlády o znížení niektorých poplatkov na nulu, by mali VÚC a úrad pre dohľad vyvodiť príslušné opatrenia. Predseda vlády Robert Fico lekárov upozornil, že ak by opakovane porušili vládne nariadenie, môžu sa dočkať až odňatia licencie. "Nebudeme žiadneho takéhoto lekára brániť," varoval Fico.

Valentovič sa nazdáva, že väčšina lekárov bude vládne nariadenie rešpektovať. "Nevidím dôvod, prečo by mali namietať. Pôjde skôr o malú skupinku lekárov, ktorí sa snažia niečo dosiahnuť, ale neviem, čo," poznamenal Valentovič. Minister sa nazdáva, že do mesiaca budú podpísané všetky dodatky k zmluvám.

Poplatky chce zachovať Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ). Jej prezident Andrej Janco kritizoval aj kompenzácie, ktoré SLÚŠ považuje za nedostatočné. Podobne sa vyjadrila aj Asociácia súkromných lekárov. Valentovič konštatoval, že ho tento postoj mrzí. "Ministerstvo rokovalo so všetkými stavovskými a profesijnými organizáciami a neuplatňovali žiadne výhrady voči navrhnutému spôsobu riešenia," povedal Valentovič. Zároveň upozornil, že Janco a SLÚŠ pôvodne nevítali zavedenie poplatkov. "Nastal tu určitý odborný posun v myslení pána Janca, ktorý je pre mňa nepochopiteľný. Robíme len to, čo si on pred troma rokmi žiadal," dodal minister.

Kompenzácie lekárom za výpadok príjmov z poplatkov majú zabezpečiť zdravotné poisťovne zvyšovaním objemu zdrojov pre lekárov o 9 %. Podľa Valentoviča sú dodatky k zmluvám už u lekárov a čakajú na podpis. Ako minister dodal, podľa informácií zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Spoločnej zdravotnej poisťovne lekári dodatky podpisujú a súhlasia s navrhnutou formou kompenzácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu