Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Sociálna poisťovňa zaevidovala 1,36 milióna sporiteľov na dôchodok

Sociána poisťovňa
Sociána poisťovňa

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) ku koncu júna zaregistrovala 1,36 milióna ľudí, ktorí si začali sporiť na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). ČTK o to dnes informovala poisťovňa. Do druhého dôchodkového piliera sa tak zapojilo 51,76 percenta ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Väčšina obyvateľov v produktívnom veku sa mohla od vlaňajška práve do konca júna rozhodnúť, či zostane v priebežne financovanom penzijnom systéme, alebo si časť povinných odvodov bude odkladať na vlastný účet v DSS. Šiestim správcovským spoločnostiam SP previedla 17,34 miliardy Sk.

Počet sporiteľov, ktorí podpísali zmluvu s DSS od konca júna, je však vyšší. SP totiž ešte nezaregistrovala všetky skôr uzavreté zmluvy o sporení na dôchodok. "Uvedený stav určite nie je konečný. DSS ešte posielajú zmluvy na akceptovanie a určite sa ešte budú riešiť zmluvy, ktoré neboli akceptované z dôvodu nezrovnalostí v zmluvách prípadne v registri poistencov u nás," uviedla Lýdia Výborná z tlačového oddelenia SP.

Vstup do sporiaceho systému je podľa platného zákona povinný väčšinou iba pre študentov, ktorí po skončení školy ešte len začnú pracovať. Zatiaľ nie je jasné, či nová vláda premiéra Roberta Fica zmení podmienky sporenia na dôchodok. Pred júnovými voľbami Ficov Smer navrhoval, aby sporenie v DSS bolo dobrovoľné.

Z celkového počtu sporiteľov sa 103.969 občanov do konca polroka rozhodlo prejsť ku konkurencii, keď prestúpili k inej DSS. Podmienkou pre poberanie dôchodku z penzijnú účtu je, aby si sporiteľ naň odkladal peniaze aspoň desať rokov. Podľa ekonómov sa zapojenie do systému oplatí hlavne mladším vekovým skupinám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu