Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia: Pri používaní platobnej karty buďte opatrní

BRATISLAVA - Platobná karta s priloženým PIN kódom v peňaženke nie je najšťastnejšia kombinácia. "Neuľahčujme to zlodejom!" upozorňuje banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Aj keď používanie platobnej karty je bezpečný spôsob platenia, pretože nemusíme mať pri sebe veľké množstvo peňazí, treba mať na pamäti, že i platobná karta predstavuje určité riziko. Preto polícia občanom odporúča, aby nenosili PIN kód zároveň s platobnou kartou a už vôbec nie to, aby si ho na kartu alebo na nejaký lístoček zapísali.

Pri krádeži je dôležité čo najskôr zablokovať ukradnuté karty, aby zlodej nemal čas ich zneužiť. Preto sa okamžite po zistení straty alebo odcudzenia karty skontaktujte s vašou bankou, ktorá zabezpečí jej zablokovanie. Prístupové heslo v nijakom prípade nikomu neprezrádzajte.

Aj pri výbere peňazí z bankomatu je nutné dávať si pozor, aby nikto nemohol odpozorovať váš PIN kód. Nemusíte sa báť zakryť klávesy rukou, ak zbadáte, že vám niekto pozerá ponad plece. Je to totiž najľahší spôsob, ako zistiť váš PIN a pri následnom odcudzení karty mať voľný prístup k vášmu účtu. Spôsoby zlodejov sa však vylepšujú. Policajti v okolitých krajinách už zaznamenali prípady, keď na bankomate bola nainštalovaná malá, nenápadná web kamera, ktorá dokázala zaznamenať PIN kód a potom, keď zlodeji odcudzili kartu nemali už žiadnu prekážku, dodal Faltániová.

Pri vystavovaní karty je bezpečnejšie, ak sa v pobočke banky dohodnete, že si po kartu a PIN kód prídete osobne. Pri preberaní skontrolujte najmä obálku, v ktorej bol doručený váš identifikačný kód ku karte. Nesmie byť nijakým spôsobom poškodená a právo vidieť určenú číselnú kombináciu máte len vy. Bezpečnou poistkou je aj stanovenie denného limitu na výber. Mali by ste zvážiť, akú sumu naozaj potrebujete mať k dispozícii. Získate tak čas na zablokovanie karty po prípadnej krádeži a znížite pravdepodobnosť, že ak niekto pozná váš PIN kód, "vybieli" celý váš účet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu