Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Suma, na ktorú nemôže exekútor siahnuť, už nebude fixná

BRATISLAVA - Suma, na ktorú exekútor nebude môcť siahnuť, už nebude fixná, ale bude sa odvíjať od životného minima. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktorým sa v stredu bude na návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej zaoberať vláda.

"Životné náklady sa stále menia a preto podľa nás nie je správne a spravodlivé, ak suma, na ktorú exekútor nemôže siahnuť, je fixná," vysvetlila Ľubomíra Miklovičová z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti. Štát musí podľa zákona zabezpečovať ochranu a obranu povinnej osoby a musí ochraňovať aj osoby v materiálnej núdzi. Jedným z opatrení na ochranu a obranu práv povinného je aj limit rozsahu zrážok zo mzdy. "Súčasne platná právna úprava však túto zásadu dostatočne negarantuje," konštatuje Miklovičová.

Exekútor od 1. júla tohto roka nebude môcť siahnuť povinnej osobe na 60 % sumy životného minima, teda na 2 838 Sk (v súčasnosti je životné minimum 4 730 Sk). V súčasnosti nemožno povinnej osobe siahnuť na 1 600 Sk. Výška tejto sumy sa nemenila od 1. apríla 1997, odkedy je platné nariadenie vlády o rozsahu zrážok zo mzdy povinného pri nútenom výkone rozhodnutia. "Táto suma však nezohľadňuje rast životných nákladov, ku ktorému došlo za viac ako osem rokov," uzatvára Miklovičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu