Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

EK schválila antidumpingové clá na obuv z Číny a Vietnamu

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) schválila návrh eurokomisára pre obchod Petra Mandelsona na uvalenie antidumpingových ciel na dovoz čínskej a vietnamskej obuvi.

Clá začne Európska únia (EÚ) uplatňovať od 7. apríla a bude ich postupne zvyšovať v priebehu nasledujúcich piatich mesiacov, až kým sa nedostanú na úroveň 16,8 % pri dovoze vietnamskej a 19,4 % pri importe čínskej obuvi. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke EK.

EK už 23. februára informovala, že jej vyšetrovanie vo vybraných čínskych a vietnamských obuvníckych továrňach potvrdilo, že tieto firmy získavali nepovolené výhody od svojich štátov ako lacné úvery, daňové prázdniny, netrhové prenájmy priestorov či možnosť nesprávneho ohodnocovania aktív. Mandelson vtedy navrhol postupne zaviesť antidumpingové clá v spomínaných výškach s tým, že na začiatku by clá mohli dosahovať približne 4 % a postupne sa zvyšovať. Od roku 2001, kedy Čína a Vietnam začali s nekalými obchodnými praktikami, klesla produkcia obuvi v EÚ o približne 30 %, ceny výrobkov sa znížili rovnako o 30 %. Prácu v odvetví stratilo približne 40 tis. ľudí, a aj keď podľa EK tento negatívny vývoj nemožno pripísať len na vrub štátnej podpory ázijských podnikov, táto podpora k nim výrazne prispela.

"Navrhované clá napravia škody spôsobené výrobcom v EÚ. Je dôležité zdôrazniť, že tu bojujeme proti nekalým obchodným praktikám. Zároveň totiž podporujeme, aby krajiny obchodujúce s EÚ využívali legitímne konkurenčné výhody," zdôraznil Mandelson v reakcii na schválenie svojich návrhov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu