Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zamestnanci: Druhý pilier si môžete zvoliť do konca júna

Do druhého piliera dôchodkového sporenia sa zapojilo viac ako milión občanov. Rozmýšľate o ňom i vy? Ak váhate, mali by ste sa s rozhodovaním poponáhľať, máte na to ešte štyri mesiace. Sú však i takí, pre ktorých je zapojenie sa do II. piliera povinné. Ktorých občanov sa to týka?

Možnosť sporiť si v druhom dôchodkovom pilieri možno využiť do 30. júna tohto roku. Sociálna poisťovňa však už eviduje ľudí, pre ktorých je takéto sporenie povinné.

Dobrovoľné sporenie
Pre sporenie v druhom pilieri sa môžete rozhodnúť, ak v súčasnosti ste, alebo už ste niekedy boli zapojení do dôchodkového systému. Jednoduchšie povedané, ak ste platili alebo platíte odvody do Sociálnej poisťovne, čiže do I. piliera dôchodkového sporenia. Uvedomiť by ste si však mali, že ak sa pre takýto krok rozhodnete, nebudete svoje rozhodnutie môcť meniť - v praxi to znamená, že vrátiť sa k plateniu odvodov len do Sociálnej poisťovne nebude možné. Dôchodkovú správcovskú spoločnosť však počas doby sporenia zmeniť budete môcť. Zároveň je potrebné uvedomiť si, že pri sporení v druhom pilieri treba vytrvať minimálne 10 rokov, inak na dôchodok z neho nebudete mať nárok.

Pre koho je povinné?
Povinnosť podľa zákona zapojiť sa do druhého piliera majú všetci tí, ktorí v čase dôchodkovej reformy nemali ešte zaplatené žiadne dôchodkové odvody a do dôchodkového systému sa zapojili kedykoľvek po 1. januári 2005. Týka sa to teda najmä tých občanov- študentov, ktorí v roku 2004, keď bola reforma spustená, boli v prvom alebo druhom ročníku strednej školy. Tí sú po skončení školy a nástupe do prvého zamestnania povinní do II. piliera vstúpiť a vybrať si DSS, ako aj dôchodkový fond.

Pridelenie DSS
„Ak sporiteľ neuzavrie zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení do 30 dní odo dňa, v ktorom nastala skutočnosť podmieňujúca vznik účasti na dôchodkovom sporení, DSS určí Sociálna poisťovňa,“ hovorí Vladimíra Pôbišová zo Sociálnej poisťovne. Treba však vedieť, že poisťovňa vám určí tú DSS, ktorá má najnižšiu výšku odplaty za správu najmenej rizikového konzervatívneho dôchodkového fondu. „Ak je výška odplaty za správu fondu u viacerých DSS rovnaká, Sociálna poisťovňa vytvorí ich zoznam v abecednom poradí a určí DSS postupne podľa tohto zoznamu,“ dodáva Pôbišová.

DO DRUHÉHO PILIERA MÔŽU VSTÚPIŤ AJ PO 30. JÚNI
- študenti, ktorí v čase rozhodovania, teda od januára 2005 až do konca júna 2006 boli študentmi vysokej školy
- rozhodnúť sa teda môžu i po 30. júni 2006, keď si nájdu zamestnanie
- rozhodnúť sa musia do 30 dní od nástupu do zamestnania
- všetci, ktorí boli v období rozhodovania, ale aj pred rokom 2004 evidovaní na úradoch práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu