Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dosiahnutie obsahu ideálov novembra '89 je na dlhé trate

Verejné zhromaždenie počas novembrových dní roka 1989.
Verejné zhromaždenie počas novembrových dní roka 1989. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ideály novembra '89 ako demokracia so všetkými svojimi inštitútmi, akademické slobody, sloboda slova, sloboda združovania, zrušenie jednej vedúcej strany, plánovaného hospodárstva, ... sa naplnili, aspoň v prvom pláne.

"Skutočný obsah týchto inštitútov je však 'na dlhé trate'. Práve to je často predmetom rozčarovania," myslí si dramaturgička a mediálna expertka Zuzana Mistríková. "November je ale zároveň pre mňa veľkým zdrojom energie, viery v ľudí. Často v hektických a 'negatívnych' obdobiach myslím na to, akí dokázali byť ľudia vtedy," hovorí ďalej Mistríková - jedna z tvárí študentského revolučného hnutia. Podľa Mistríkovej si mylne myslíme, že novembre '89 mal všetko hneď vyriešiť. "V duchu našich predchádzajúcich skúseností sme čakali, že 'nastolí' demokraciu a hotovo. Ale to tak nie je. To, čo sme v novembri '89 chceli, je druh spoločnosti, v ktorej každý deň, každú hodinu rozhoduje každý z nás o kvalite spoločnosti, v ktorej žijeme," uviedla ďalej Zuzana Mistríková, ktorá spolu s Jurajom Vaculíkom, Petrom Mankoveckým či Tónom Popovičom patrila medzi lídrov študentského revolučného hnutia v novembri '89 tvrdí, že skutočnosť, že pri páde komunistického režimu boli veľmi aktívni práve študenti a umelci zohrala svoju úlohu. "Kultivovanosť, ktorou bola zmena režimu v Československu realizovaná, je toho dôsledkom. Myslím, že aspoň na krátky čas mali ľudia v Československu pocit, že 'duchovno' je pre život naozaj dôležité, že potrebujeme v niečo dúfať a v niečo veriť. Bez toho - a sme toho, žiaľ, teraz trochu svedkom - nedrží žiadne spoločenstvo pohromade." Na časy pred novembrom '89 spomína ako na život v čierno-bielom svete. Mala 22 rokov, za sebou dve neprijatia na vysokú školu a jedno nepustenie na Západ. "Som za možnosť porovnávania pred a po veľmi vďačná. V znormalizovanej spoločnosti bolo už normálne dobrovoľne sa autocenzurovať. Šli ste vypĺňať nejaký dotazník a automaticky ste prepli na oficiálny - vyprázdnený jazyk. Šialené. Zároveň bol svet čierno-biely. Vedeli sme, kto je náš 'nepriateľ' a jednoduchý život sa dal prežiť 'šedo', konformne a bez akýchkoľvek fatálnych rozhodnutí," hovorí o časoch pred nežnou revolúciou. "Dnes je všetko ďaleko zložitejšie. Každý deň treba robiť rozhodnutia - podľa možnosti správne, a to nielen z hľadiska ekonomického, ale i toho hodnotového a niesť za ne skutočnú zodpovednosť," dodáva.

Udalosti, ktoré sa u nás, v bývalom Československu odohrali v novembri '89 sú súčasťou najvýznamnejšej povojnovej zmeny v Európe - pádu železnej opony. "Tá zmena sa udiala aj vďaka nám. A je dejinnou udalosťou, na ktorú môžeme byť hrdí. Nie je takých veľa a preto je divné, že sa k nej tak nesprávame. A nemyslím tým adorovanie 'tribúnov revolúcie', ale jej chápanie ako historického faktu. Máme však dlh voči našej histórii vôbec. Bez seriózneho a otvoreného vzťahu k nej sa ďalej nedostaneme," v tom je podľa Mistríkovej význam a odkaz Nežnej revolúcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu