Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

November 1989 oceňuje takmer 60 percent Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločenské zmeny po novembri 1989 oceňuje takmer 60 percent Slovákov, opačný názor má necelá tretina ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre dnešné Hospodárske noviny (HN). Medzi najväčších priaznivcov novembrových udalostí spred 20 rokov patria mladí, vysokoškolsky vzdelaní a lepšie zarábajúci ľudia.

"Síce prevažuje tendencia hovoriť, že vtedy sa žilo lepšie. Ale ak ľudia zrátajú všetko so všetkým, tak akceptujú viac tento režim po roku ’89," povedal denníku Ivan Dianiška z Focusu. Podobné názory na nežnú revolúciu zaznamenal podľa denníka aj prieskum z roku 2007, keď pád socialistického režimu kladne hodnotilo 59 percent a záporne 32 percent účastníkov ankety.

V najnovšej sonde si novembrové zmeny cenilo rovnako 59 percent ľudí, odporcov bolo mierne menej (29 percent). HN poznamenali, že november 1989 začali Slováci priaznivejšie hodnotiť po roku 2006, keď sa k moci dostala vláda Roberta Fica. Pripísali to aj nárastu počtu sympatizantov revolúcie medzi voličmi Ficovho Smeru-SD.

"Po voľbách v roku 2006 aj tí, ktorí boli proti zmenám a reformám, začali ich vnímať inak," tvrdil Dianiška. Spomedzi voličov politických strán však nežnú revolúciu tradične najlepšie hodnotili sympatizanti opozičných strán SDKÚ-DS a KDH, ale aj vládnej SNS Jána Slotu. K nespokojným sa zaradili starší ľudia, so základným vzdelaním, nižšími zárobkami či nezamestnaní. Medzi ľuďmi s negatívnym názorom boli výrazne zastúpení aj občania maďarskej národnosti, s ponovembrovým vývojom bolo podľa HN nespokojných viac ako 40 percent z nich.

Dianiška to pripísal ekonomickým problémom na juhu Slovenska, ktorý dlhodobo sužuje nezamestnanosť. "Druhý faktor je, že maďarskí spoluobčania veľmi citlivo vnímajú v posledných rokoch, že došlo k zmene atmosféry voči ich menšine hlavne zo strany politikov," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu