Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Festival Berlinale dopremiéroval slovenský film Tlmočník a ocenil režiséra Jiřího Menzela

PR článok Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Garfield film)

Prestížny festival Berlinale ocenil v piatok 23. februára 2018 režiséra Jiřího Menzela a jeho prínos svetovému filmu cenou Berlinale Kamera. Stalo sa tak pri príležitosti svetovej premiéry filmu Martina Šulíka Tlmočník, v deň režisérových osemdesiatych narodenín.

Film Tlmočník bol vybraný do hlavného programu tohtoročného festivalu Berlinale, do  sekcie Berlinale Special, ktorá predstavuje mimoriadne kinematografické počiny či pocty svetovým filmárskym osobnostiam.

 „Festival Berlinale mám rád, a to z mnohých dôvodov. Sprevádza ma životom už dlhé roky. Uvádzali sa tu filmy, v ktorých som hral, filmy, ktoré som točil, bol som v medzinárodnej porote, prišiel som odovzdať cenu Zlatého medveďa Kenovi Loachovi za celoživotné dielo. Za významnú udalosť považujem rok 1990, kedy bol môj film "Skřivánci na niti" ocenený najvyššou cenou. Nikto vtedy neveril, že bol 20 rokov v trezore. Potešilo ma i uznanie filmu Obsluhoval jsem anglického krále cenou FIPRESCI. A som rád, že je tu premietaný zatiaľ posledný film, v ktorom som hral - Tlmočník.  Škoda len, že za ocenenie Kamera Berlinale, ktoré je mi tento rok udelené, môžem poďakovať iba na diaľku. Ale verím, že sa za kamarátmi na Berlinale ešte niekedy prídem pozrieť,“ odkázal ocenený Jiří Menzel.

Režisér Jiří Menzel získal Oscara v roku 1967 ako 29-ročný, rovnako ako rok pred ním francúzsky režisér Claude Lelouche. Obaja sa tak stali vôbec najmladšími režisérmi v doterajšej histórii, ktorí získali Oscara za celovečerný hraný film. 

V snímke Tlmočník sa Jiří Menzel predstavuje v jednej z dvoch hlavných úloh po boku rakúskeho herca Petra Simonischeka, držiteľa Európskej filmovej ceny 2016 pre najlepšieho herca za rolu vo filme Toni Erdmann. Práve Peter Simonischek prijal z rúk riaditeľa Berlinale Dietera Kosslicka cenu Berlinale Kamera pre Jiřího Menzela. Zároveň prisľúbil, že túto cenu tiež odovzdá pri príležitosti slávnostnej českej premiéry filmu v utorok 27. februára v Prahe.

„Milý Jiří, pripravil si nám veľa hodín šťastia v kine, či už ako režisér alebo herec," povedal vo svojej reči Dieter Kosslick. „Kamera Berlinale, ktorú ti dnes udeľujeme, je vďaka za tvoj humor, radosť zo života a tvoje umenie balancovať tak nádherným spôsobom na tenkej hrane medzi smiechom a slzami," dodal riaditeľ Berlinale.

„Stretol som človeka s veľkým srdcom," povedal o Jiřím Menzelovi Peter Simonischek a pripomenul, že v ich veku si človek už hľadá priateľov zložitejšie, napriek tomu práve pri tomto filme sa také priateľstvo zrodilo.

Tlmočník je road movie o dvoch svojráznych mužoch, ktorých zviedla dohromady absurdná situácia, vďaka ktorej a možno i navzdory ktorej sa vydajú hľadať  pravdu o vlastnej minulosti. Na spoločnej púti nechýbajú bizarné  stretnutia, humorné situácie, ale i poznanie  minulosti a súčasnosti, ktoré nebude vždy príjemné. 

Hoci Jiří Menzel patrí k najobsadzovanejším hercom medzi českými režisérmi, rolu vo filme Tlmočník získal zhodou náhod, keď zaskočil za pôvodne obsadeného kolegu Juraja Herza.

„Som Jirkovi nesmierne vďačný, že sa s nami vydal na neistú cestu. Pôvodne mal postavu Aliho hrať Juraj Herz. Dva týždne pred nakrúcaním však ochorel a my sme sa zľakli, že budeme musieť všetko zrušiť. Začali sme rýchlo hľadať osemdesiat-ročného herca, ktorý vie nemecky a slovensky a ktorý bude mať odvahu cestovať 32 dní po Slovensku, vstávať o piatej ráno, nocovať každý den v inom hoteli, stravovať sa v cateringu. Nakoniec nám napadlo osloviť Jirku. Prečítal si scenár, dva dni váhal, a potom našu ponuku prijal. Bolo to z jeho strany veľmi odvážne. Bez akejkoľvek prípravy naskočil do rozbehnutého vlaku,“ hovorí režisér Martin Šulík.

Film Tlmočník vstúpi do slovenských kín 1. marca 2018.

Nový slovensko-česko-rakúsky film vznikol v produkcii spoločností Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Koproducentmi sú RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia. Film vznikol v spolupráci s televíziou ORF. Projekt podporil slovenský Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie, Film Fonds Wien a Film Institut. Partnerom premiéry je Slovenská asociácia producentov v audiovízii.

Do slovenských kín film uvedie spoločnosť Garfield Film.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu