Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

DO KÍN PRICHÁDZA COMEBACK - DOKUMENT Z JEDNEJ Z NAJTVRDŠÍCH VÄZNÍC V SR

Comeback - dokument z jednej z najtvrdších väzníc v SR Zobraziť galériu (5)
Comeback - dokument z jednej z najtvrdších väzníc v SR (Zdroj: ASFK)

Už 16. októbra mal premiéru dlho očakávaný celovečerný debut Mira Rema (Arsy-Versy, Vrbovský veter) COMEBACK. Ide o snímku, ktorá sa nakrúcala v jednej z najstráženejšej väzníc v republike a vznikala šesť rokov. 16. októbra ho v bratislavskom Kine Lumière uvedú tvorcovia a postupne predstavia svoj film aj v ďalších mestách po celom Slovensku.

Dlhometrážny dokumentárny debut Mira Rema a producentky Barbary Harumovej Hessovej spracúva citlivú spoločenskú tému recidívy a návratu väzňov späť do každodenného života mimo väzenskej cely. Dvaja recidivisti, ktorí absolvovali tresty v jednom z najťažších ústavov na Slovensku – v ilavskej väznici –  prehodnocujú svoju minulosť. Čo čaká Zlatka a Mira vonku po mnohých rokoch „v base“? Miro Remo: „Pre človeka je prepustenie po desiatich a viac rokoch obrovskou zmenou. Niekoľko tisíc dní trvajúci každodenný väzenský cyklus sa náhle končí a potrestaný človek je opäť vonku, slobodný. Návrat je veľmi ťažký, väzenie a sloboda sú dva úplne odlišné svety. Tých desať, dvadsať, poväčšine produktívnych rokov človeku chýba. Vyjde von a nemá vlastne nič.“

          Štáb, ktorého členovia spolupracovali s Remom aj na mimoriadne úspešnom krátkometrážnom filme Arsy-Versy, či na nedávno uvedenom hudobnom dokumente Vrbovský veter a na ďalších projektoch, začal na filme pracovať ešte ako skupina študentov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v roku 2008.  V roku 2009 sa začalo nakrúcanie v Ilave,  v Trenčíne a v Bratislave. Získať viacnásobné povolenia na nakrúcanie priamo za múrmi prísne stráženého väzenia bolo  nesmierne náročné a mnoho natáčacích dní sa muselo z rôznych dôvodov zrušiť. Barbara Harumová Hessová, producentka filmu: „V procese nakrúcania premiestnili niektorých väzňov do iných ústavov, niektorých počas problematického obdobia, kedy sme nemohli nakrúcať, prepustili. Nakoniec zostali dvaja hlavní protagonisti, ktorých sme sledovali vo výkone väzby, počas prepúšťacieho procesu a niekoľko dní po ich prepustení (...)Snahou bolo zachytiť skutočnú atmosféru a pocity prepusteného človeka po niekoľkých rokoch výkonu trestu.“ Film nakrúcali traja kameramani (Jaroslav Vaľko, Ivo Miko a Mário Ondriš) a výsledná podoba dokumentárnej drámy vznikla v strižni pod vedením Mareka Kráľovského, ktorý má za sebou spoluprácu s poľskou režisérkou Agnieszkou Holland, s anglickou dokumentaristkou Sophie Fiennes a rakúskym režisérom Georgom Mischom. Podieľal sa na mnohých slovenských filmových projektoch. Hudbu k filmu zložil úspešný slovenský skladateľ a gitarista, ktorému sa podarilo presadiť v zahraničí David Kollar.
           Po šiestich rokoch vytrvalej práce sa spoločné dielo tvorivého tímu pod názvom COMEBACK dostane k divákom vo filmových kluboch, kamenných kinách i multiplexoch na celom Slovensku.  Prečítajtze si rozhovor s režisérom na zoznam.sk.
Viac informácií o filme a program projekcií na www.comebackmovie.sk

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu