Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Projekt 100 - 2014 prinesie Tarantina, Felliniho, Cavea, aj Vojteka

Projekt 100 vstúpi do kín už dvadsiaty krát
Projekt 100 vstúpi do kín už dvadsiaty krát

11. septembra vstúpil do kín dvadsiaty ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku PROJEKT 100 – 2014. Výber desiatich filmov putuje do 65 kín v 52 mestách po celom Slovensku. Diváci sa môžu tešiť na veľké filmové klenoty - päť filmových „klasík“ a päť výnimočných titulov z uplynulých dvoch rokov.

Vlajkovou loďou tohtoročnej kolekcie je pätica filmov zo zlatého fondu svetovej kinematografie. Vzácnym titulom prehliadky je zreštaurovaná a digitalizovaná verzia (s rozlíšením 4K) diela  8½ (1963) slávneho režiséra Federica Felliniho. Diváci by si nemali nechať ujsť príležitosť opätovne na veľkom plátne preveriť kvality „kultovky“ 90-tych rokov PULP FICTION (1994) Quentina Tarantina. Po tridsiatich dvoch rokoch od svetovej premiéry sa nová generácia divákov môže tešiť aj na silnú hudobno-obrazovú kompozíciu  KOYAANISQATSI (1982) Godfreyho Reggia – filmová báseň s minimalistickou hudbou Philipa Glassa.

Po 50 rokoch na plátnach kín zažiari ŤAŽKÝ DEŇ  (1964) komediálny dokument Richarda Lestera s Johnom Lennonom, Paulom McCartneym, Georgom Harrisonom a Ringo Starrom v hlavných úlohách.  Vracia sa do kín v reštaurovanej verzii s rozlíšením 4K a so zvukom DD 5.1, ktorú odsúhlasil sám režisér filmu! Diváci na celom svete s mimoriadne veľkým ohlasom reagujú aj na nový hudobný dokument ocenený cenou za réžiu a za strih na MFF Sundance NICK CAVE: 20 TISÍC DNÍ NA ZEMI (2014) režisérskej dvojice Iain Forsyth a Jane Pollard s hudobníkom, textárom, básnikom, hercom Nickom Caveom v hlavnej úlohe.

Do slovenských kín príde aj veľký nadčasový príbeh o ceste za hranice času, priestoru a ľudskej skúsenosti, filmový opus legendárneho Stanleyho Kubricka 2001: VESMÍRNA ODYSEA (1968), ktorý získal Oscara za špeciálne efekty, a ktorý navždy ovplyvnil a zadefinoval filmové sci-fi.  Celovečerný hraný debut jedného z našich najoceňovanejších a najúspešnejších dokumentaristov mladšej generácie Jara Vojteka DETI (2014)  otvorí prezentáciu pätice svetových noviniek. Diváci medzi nimi uvidia uhrančivý poetický príbeh IDA (2013), britského režiséra poľského pôvodu Pawla Pawlikowskeho ktorý nakrútil ako poctu kinematografii 60. rokov.  Film získal mimoriadny medzinárodný ohlas a do distribúcie ho zakúpilo už vyše 50 krajín na celom svete.

Vzácnym úlovkom, ktorý sa podarilo priamo na festivale v Cannes zakúpiť pre slovenské artové kiná je víťazný film súťažnej sekcie Un certain regard z MFF Cannes  2014 BIELY BOH (2014) maďarského režiséra Kornela Mundruczóa. Päticu filmových noviniek v tohtoročnom PROJEKT-e 100 uzavrie film nominovaný na Zlatú Palmu MFF Cannes 2014 JIMMY P. (2013) francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina. Predstaví divákom zvláštny príbeh, založený na skutočnom prípade zaznamenanom v knihe etnológa, antropológa  a psychoanalytika Georgesa Devereuxa Realita a sen: Psychoterapia Indiánov z plání s Beniciom del Torrom a Mathieu Amalricom v hlavných úlohách.  PROJEKT 100 uvedie do kín  aj dva slovenské krátkometrážne „animáky“. FONGOPOLIS (2014) poľskej výtvarníčky a animátorky žijúcej na Slovensku Joanny Kożuch (bude uvedený ako predfilm s titulom Nick Cave: 20 tisíc dní na Zemi) a film NINA (2014) známého tvorivého dua Ové Pictures Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej bude uvedený ako predfilm s titulom Biely boh.

Všetky informácie o  filmoch a programe PROJEKT 100 nájdete na www.asfk.sk

 

-reklamná správa-

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu