Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pražský mur venovaný pamiatke Johna Lennona: Úplne ho zničili!

Stena Johna Lennona v Prahe Zobraziť galériu (7)
Stena Johna Lennona v Prahe (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká streetartová skupina Pražská služba premaľovala na bielo pražský múr známy ako Lennonova zeď. Na mieste, kde ľudia nechávali odkazy, ostala z nedele na pondelok len biela plocha s nápisom Wall Is Over.

Na konanie skupiny už reagoval majiteľ priestoru, ktorým je Suverénní řád maltézských rytířů - České velkopřevorství. Jeho zástupcovia pre portál iDnes.cz potvrdili, že na páchateľa podali trestné oznámenie.

Čin sa nepáči ani predstaviteľom Prahy 1, v ktorej katastri sa známy múr nachádza. "Praha 1 sa snaží bojovať proti sprejerstvu. No iba na Lennonovom múre sme to vnímali ako symbolické dielo, ktoré má svoju históriu. Premaľovanie tohto múru a nápis Wall Is Over berieme ako sprejerstvo naruby, ktoré my nepodporujeme," uviedla pre iDnes.cz hovorkyňa radnice Veronika Blažková. 

Autorov prerábky múru, ktorý venovali pamiatke už zosnulého člena legendárnej kapely The Beatles, prekvapili reakcie verejnosti. "Chceli sme v rámci výročia 17. novembra upozorniť na pád železnej opony. Ale primárne sme vychádzali z pacifistického uvažovania Johna Lennona, ktorý spolu s Yoko Ono (hudobníkova manželka, pozn. SITA) v 70. rokoch dávali do výkladov plagáty s nápismi War Is Over. Nerobili sme to z dôvodu vandalizmu, nechceli sme na seba ani upozorniť. Nechceli sme ničiť cudzie nápisy. Chceli sme len dať priestor pre nové odkazy. Veď Lennonov múr je legálna streetartová plocha," povedal pre iDnes.cz autor projektu Jan Dotřel, podľa ktorého Pražskú službu tvorí približne 30 študentov umeleckých škôl. 

Dotřel taktiež potvrdil, že na premaľovaní múru pracovali približne štyri hodiny. "Celkovo sa na tom podieľalo asi 15 ľudí. Zaujímavosťou je, že okolo nás prešla policajná hliadka. Chvíľu sa pozerali a potom zase odišli," dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu