Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Aréne štartuje séria etnokoncertov

Skupina Kal
Skupina Kal

BRATISLAVA - V bratislavskom divadle Aréna od mája štartuje nová séria koncertov. Ide o jedinečný projekt realizovaný v spolupráci s agentúrou Shiraz, ktorý sa programovo zameriava na hosťovanie zahraničných hudobných interpretov predovšetkým z oblasti etnickej hudby a world music.

Prvým koncertom zo série bude 28. mája Rock´n´Roma! Ide o vystúpenie srbskej skupiny Kal, ktorá predstavuje netradičnú balkánsku cigánsku hudbu, v ktorej sa miesi tango s hudbou Stredného východu, ale i turecké a dokonca jamajské vplyvy.

Pozornosť svetového publika priťahujú od roku 2006, kedy vydali debutový album pod jednoduchým názvom KAL. Album dosiahol prvé miesto vo World Music Charts Europe a skončil na treťom mieste v celoročnej hitparáde. Počas nasledujúceho roka odohrali viac ako stovku koncertov po celom svete, vrátane väčšiny európskych štátov a USA.

Kal participovali na niekoľkých kompiláciach albumov s inými cigánskymi, srbskými a inými umelcami world music. Často vystupujú na rôznych festivaloch, napríklad Sziget v Budapešti, San Lorenzo v Miláne, Exit v Novom Sade a mnohých ďalších.

Kapela, v ktorej je momentálne frontmanom Dragan Ristić, sa tiež politicky a sociálne angažuje v rámci boja proti predsudkom a protirómskym postojom. Dragan a jeho brat Dušan založili v Srbsku letnú školu Amala, kde sa učí rómsky jazyk, história, kultúrne dedičstvo a politické otázky.

V januári roku 2009 vydali druhý album - Radio Romanista. Ako pri prvom CD, skupina znovu spolupracovala s producentom Mikom Nielsenom, renomovaným spolupracovníkom hviezd ako Jamiroquai, Nick Cave, Underworld, Dizzy Gillespie alebo Natacha Atlas. Aj jeho pričinením má tento album svojský zvuk, počuť môžete skvelého rapujúceho hosťa Marcela i etnovokály vynikajúcich speváčok skupiny Vrelo.

A opäť, nemožno očakávať nič tradičné, je to album, ktorý láme klišé o rómskej hudbe, má rebelujúceho ducha a pritom tu ostáva výborná zábava, cesta svetom, kde môžete počuť texty v srbskom, rómskom, anglickom aj francúzskom jazyku. Výlet v rytme rútiaceho sa vlaku zahŕňa aj cestu rôznymi štýlmi, mix od roma punku cez hudbu sprevádzanú hip-hopovými prvkami, melódie, kde zaznieva balkánska harmonika spolu s folklórnymi prvkami cigánskej hudby až po beatbox. Kapela tento svojský štýl vtipne pomenovala Rock´n ´Roma!

Ako hostia koncertu sa predstavia slovenská skupina Bohémiens, ktorej líderkou je vnučka Jána Berkyho Mrenicu staršieho Barbora Botošová a diva šansónu, ethno a jazzu Jana Orlická.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu