Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aféry v histórii alebo história afér v Peterhofe.

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SNM)

Vzťahy, manželstvá, škandály, majetky, silné ženy nie sú iba témou dnešnej doby, ale vždy určovali chod dejín. Je fascinujúce pochopiť ich súvislosti a vplyv na zlomové obdobia či kľúčové dátumy histórie. Učebnice dejepisu sú plné vedeckých tvrdení, mien vodcov či panovníkov a tiež udalostí s tým spojených, ale čo v učebniciach nenájdete, sú práve tie súvislosti a pozadie udalostí. Ako sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu a v prípade výstavy Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. to platí stopercentne.

Problémy v manželstve, neznesiteľné vzťahy so svokrou, neschopný manžel, nevery a ambície či manipulácie pre získanie moci, spájajú niekoľko generácií ruských panovníkov a vrcholia obdobím Kataríny Veľkej. Celý príbeh môžete teraz atraktívne spoznať a pochopiť v SNM – Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, kde sa od 19. októbra 2018 až do konca marca 2019 bude odohrávať  takmer naživo aj s autentickými a historicky vzácnymi kulisami v podobe reálnych exponátov privezených priamo z Ruska.

Peterhof je často označovaný za ruský Versailles a rovnako sa v ňom odohrali príbehy plné zákulisných hier, intríg a taktických manévrov zložitejších ako celé vojnové stratégie. V Peterhofe sa koncentrovala moc, zábava ale aj pokrok, ktoré určovali ako bude vyzerať Rusko. Na začiatku príbehu bol Peter I., vďaka ktorému Peterhof vznikol. Na konci panovníčka Katarína II., ktorej životný štýl bol veľmi vzdialený od zdržanlivosti, konzervatívnosti a nudy ako by si mohol niekto myslieť. Ak by žila dnes, patrili by jej titulky všetkých bulvárnych magazínov a aj dnešné zlatokopky by sa mali čo od nej učiť. Nikdy sa nesnažila tajiť množstvo svojich milencov, ktorých využívala na svoje politické ciele, vždy však dbala na to, aby jej rozhodnutia  boli v prospech krajiny. To, že sa stala manželkou slaboduchého manžela Petra III., že musela strpieť despotickú tetu a žila v absolútnom nezáujme o jej osobu zo strany manžela, bravúrne využila na vzdelávanie sa a vytvorenie situácie, vďaka ktorej sa zbavila svojho muža a zároveň sa stala ruskou vladárkou. Jej milostnému príbehu s Potemkinom sa nevyrovnajú ani vzťahy známe z histórie ako Kleopatra a Antonius, Mária Antoinetta a  Ľudovít XVI. či Jozefína a Napoleon.

Aféry v histórii alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SNM)

Katarína Veľká bola výnimočná žena, ktorá svojou inteligenciou a silou dokázala vládnuť obrovskej krajine lepšie ako mnohí vladári pred ňou a aj po nej. Bola ale hlavne žena plná citu, lásky a obdivu k milovanému mužovi. Časť jej osobnosti môžete spoznať na jedinečnej výstave na  Bratislavskom hrade. Výstava zaujme nie len príbehom Peterhofu, ale aj vzácnymi historickými exponátmi, ktoré prekvapia nadčasovosťou a dokážu, že už v 18. storočí vedci dokázali pracovať napríklad s 2D zobrazením objektov. Znie to až neuveriteľne, ale naozaj sa na výstave nachádza aj takáto lahôdka. Dokonca sa dozviete, že elita toho obdobia sa zabávala na technicky veľmi zložitej a adrenalínovej „horskej  dráhe“, ktorá spôsobovala nadšenie miešané  so strachom u zahraničných hostí Peterhofu. Život v Peterhofe stojí za spoznanie a je zaujímavou sondou do ruskej histórie, v ktorej nachádzame množstvo paralel a súvislostí aj s históriou nášho regiónu, keď u nás panovala silná žena Habsburgovcov Mária Terézia.

Výstava Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II. je pre každého a nie je vôbec podstatné, či viete, v ktorom storočí vládol Peter I, Peter II, či Peter III. a ktorú Katarínu mal za ženu. Toho sú plné encyklopédie a aj internet. Na Bratislavskom hrade ale nájdete všetko o čom v učebniciach nepíšu a čo vás bude skutočne zaujímať. Vstupenky zakúpite v sieti  

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu