Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Narodenín sa už nedožil: Zomrel slovenský umelec Milan Laluha (†82)

Milan Laluha
Milan Laluha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku 82 rokov dnes v noci zomrel významný slovenský výtvarník a grafik Milan Laluha. Informoval o tom teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza. Umelec skonal deň pred svojimi 83. narodeninami.

Milan Laluha sa narodil 11. novembra 1930 v Tekovských Lužanoch. V rokoch 1950 až 1955 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde patril k prvým absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. V roku 1957 bol zakladajúcim členom Skupiny Mikuláša Galandu, činnosť ktorej sa skončila v roku 1968. Zúčastnil sa na všetkých skupinových výstavách galandovcov. V roku 1972 bol vylúčený zo Slovenského zväzu výtvarných umelcov, čo znamenalo "tichý" zákaz verejných výstav, reprodukovania a nakupovania jeho diel verejnými galériami. Tento zákaz sa však nikdy striktne nedodržiaval. V rokoch 1955 až 1958 žil v Dolnej Mičinej, ktorú po celý život dlhodobo navštevoval a výtvarne zobrazoval, v rokoch 1958 až 1963 sa usadil v Martine, od roku 1963 žil a tvoril v Bratislave. 

Diela Milana Laluhu sa nachádzajú v zbierkovom fonde Slovenskej národnej galérie v Bratislave, galérii A. M. Bazovského v Trenčíne, Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici, či Východoslovenskej galérii v Košiciach. Vystavoval na samostatných a kolektívnych výstavách v Bratislave, Prahe, Paríži, Budapešti, Osake a Kolíne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu