Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

RENT

Rent - Moderný prepis Bohémy
Rent - Moderný prepis Bohémy (Zdroj: Divadlo Arena)

Americký muzikál Rent od autora Jonathana Larsona bol prvýkrát uvedený ako limitovaná trojtýždňová produkcia v divadle New York Theatre Workshop v roku 1994. Neskôr mal v tom istom off-Broadwayskom divadle v roku 1996 oficiálnu premiéru, ktorej sa autor Jonathan Larson nedožil – nečakane zomrel v ten istý deň. Muzikál sa stal hitom a dostal Pulitzerovu cenu. Po presune na boradwayské javisko divadla Nederlander Theatre bol ocenený cenou Tony Award za najlepší muzikál. Úspech Rentu podnietil vznik filmovej adaptácie v réžii Christophera Columbusa, v ktorom účinkovala väčšina pôvodného divadelného obsadenia.

 

 

 

Rent je moderný prepis Puccinoho opery Bohéma. Rozpráva príbeh skupiny mladých umelcov žijúcich v bohémskej štvrti Lower East Side v New Yorku na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Rovnako ako v Puccinoho Bohéme, aj tu na začiatku príbehu stretávame dvojicu mladých chudobných umelcov – Rogera a Marka, ktorí obaja túžia po naplnení svojich umeleckých snov a zároveň nemajú z čoho zaplatiť minuloročné nájomné. Deň pred Vianocami dostanú príkaz na vysťahovanie, ktorý im doručí ich bývalý kamarát a spolubývajúci Benjamin. Roger v tú noc spoznáva barovú tanečnicu Mimi (tak isto sa volá hlavná postava u Pucciniho) a na prvý pohľad sa do seba zamilujú. Rogerova bývalá priateľka April spáchala samovraždu po tom, ako sa dozvedela, že má AIDS, ktorým nakazila aj Rogera. Po čase Mimi a Roger teda prídu na to, že ich spája spoločný osud ľudí žijúcich s vírusom HIV. Okolo tejto dvojice svoju novú lásku prežíva i pár počítačového génia Toma Collinsa a pouličného bubeníka Angela (transvestitu) – obaja sú taktiež HIV pozitívni – ktorí si vypestujú čistý a silný vzťah, ktorý sa stane vzorom pre všetkých. Treťou dvojicou je performerka Maureen (bývalá Markova frajerka) a lezbická advokátka Joanne. Celá skupina je silne ovplyvnená magnetickou osobnosťou Angela, ktorý ich naučí veriť na zázrak, užívať si život a navzájom sa milovať. Paradoxom je, že práve Angel v druhej časti muzikálu umiera na AIDS a jeho smrťou sa pretŕha i priateľské puto, ktoré spájalo skupinu. Mark dokončuje dokumentárny film, Roger odchádza do Santa Fe hľadať inšpiráciu pre svoje skladby. Všetci sa rozídu. Po Rogerovom návrate je Mimi nezvestná. Vysvitne, že žila na ulici a je na pokraji smrti. Roger jej zaspieva pieseň, ktorú pre ňu zložil a Mimi sa vracia medzi živých. Hovorí, že z druhého brehu jej Angel odkázal, aby sa vrátila naspäť vypočuť si Rogerovu pieseň. Na rozdiel od Puccinoho Bohémy, v Rente Mimi nezomrie. Silný muzikálový príbeh končí spoločným sextetom No day but today (Žiť sa dá len dnes).

Rent sa na slovenskom javisku prvýkrát objavil v roku 2007 v bratislavskom Istropolise v réžii Patrika Lančariča. Na javisku divadla Aréna tento kultový muzikál, resp. rockovú operu pripravuje tvorivý tím režiséra Martina Čičváka s použitím prepracovaného prekladu Milana Malinovského. O hudobné naštudovanie sa postará popredný slovenský dirigent, skladateľ, aranžér a hudobný producent Anton Popovič. Rent v divadle Aréna prinesie na javisko živú hudbu a vráti žánru hudobného divadla kvalitatívnu úroveň, ktorá ho definuje a ktorá sa na Slovensku opomína. Vynikajúce herecko-spevácke obsadenie, ktoré vyplynulo z rozsiahlych konkurzov, dodá projektu americký glanc.

Rent – no day but today. Žiť sa dá len dnes.

Premiéra: 25. januára 2013

 

 

Reprízy:               29.a 31. 1. 2013

                                9.25.26.27. 2. 2013

 

Účinkujú:

Mark:                   Ján Slezák / Vilo Csontos

Mimi:                    Dáša Šarközyová / Milena Minichová

Roger:                Braňo Deák / Martin Durkáč

Maureen:            Barbora Švidraňová / Natália Puklušová

Joanne:              Kristína Greppelová / Viktória Matušovová

Collins:               Tomáš Palonder / Kamil Mikulčík

Angel:                  Lukáš Pišta/ Martin Písařík

Benny:                 Gabriel Tóth / Peter Pecha

Company:            Lucie Bakešová, Petra Huliaková, Viktória Predanociová, Silvia Soldanová, Daniela Tomešová, Richard Autner, Peter Brajerčík, Matej Koreň, Martin Madej

Klávesy:                  Erik Dimitrov

Gitara:                     Milan Medek

Gitara, klávesy:     Peter Farnbauer

Basgitara:             Tamás Belicza

Bicie:                     Jaroslav Žigo ml.

 

-reklamná správa-

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu