Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrel Ray Bradbury, velikán sci-fi literatúry

Ray Bradbury Zobraziť galériu (4)
Ray Bradbury

BRATISLAVA - Vo veku 91 rokov zomrel americký spisovateľ Ray Bradbury, ktorého preslávila tvorba žánrov sci-fi a fantasy. Jeho dcéra Alexandra potvrdila, že autor skonal v utorok večer v Los Angeles.

"Ovplyvnil tak veľa umelcov, spisovateľov, učiteľov, vedcov, a je vždy veľmi dojímavé a utešujúce počúvať ich príbehy," povedal jeho vnuk Danny Karapetian. Bradbury napísal stovky románov, poviedok, divadelných hier, televíznych a filmových scenárov.

Spisovateľ po prvý raz publikoval už koncom 30. rokov minulého storočia. Prvá zbierka poviedok s názvom Temný karneval mu vyšla v roku 1947. Jeho najznámejším dielom je zbierka poviedok Marťanská kronika (1950) a novela 451 stupňov Fahrenheita (1953). Prvá menovaná kniha vytvára fiktívne dejiny kolonizácie Marsu pozemšťanmi a vývoj civilizácií na oboch planétach ako desivú hrozbu odrážajúcu ľudského ducha v celej jeho kráse a ohavnosti. 451 stupňov Fahrenheita prináša pohľad na spoločnosť, kde zločinom je vlastniť a čítať knihy. Na základe tejto novely vznikol v roku 1966 rovnomenný film v réžii Francoisa Truffauta.

Na pultoch slovenských kníhkupectiev sú aj ďalšie jeho diela preložené do češtiny - Zen a umění psát, Tudy přijde něco zlého, Teď a navždy, Pampeliškové víno, Z prachu zrození, Kočičí pyžamo, Říjnová země, Vždycky budeme mít Paříž či zbierky poviedok Ilustrovaná žena, Rychlejší než oko, Kaleidoskop alebo Proti proudu času. Bradbury je známy aj ako autor scenáru k snímke Biela veľryba (1956) režiséra Johna Hustona. Podieľal sa aj na scenároch k seriálu The Twilight Zone (1959 - 1964).

Ray Bradbury sa narodil v Illinois, no ako tínedžer sa s rodinou presťahoval do Los Angeles. Bol ženatý s Marguerite McClure, ktorá zomrela v roku 2003. Vychovali spolu štyri dcéry. Informácie zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu