Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ocenili najúspešnejších slovenských autorov

Ocenili najúspešnejších slovenských autorov Zobraziť galériu (11)
Ocenili najúspešnejších slovenských autorov

„Som rada, že sa konečne dozviem, kto sa najviac číta a koho môžem dať pod vianočný stromček,“ vyhlásila Iveta Malachovská, moderátorka včerajšej Ikariády, na ktorej odovzdávali Zlaté a Platinové knihy. Vyše dvesto hostí - medzi nimi Kamil Peteraj, manželia Feldekovci, či Emma Tekelyová - si vychutnalo skvelé piesne v podaní Šansón klubu Jozefa Bednárika.

Zlatú aj Platinovú knihu si odniesli hneď dvaja autori. Už tradične najobľúbenejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková za knihy Dva životyRanč u starého otca. A Jozef Banáš za román Zastavte Dubčeka! a Platinovú knihu za bestseller Kód 9. Zlatú knihu získava slovenský autor, ktorý predal viac ako 15.000 výtlačkov, Platinová kniha sa udeľuje za predaj vyše 25.000 kusov.

Medzi najúspešnejšími spisovateľmi je aj Andrea Coddington, ktorá bola najobľúbenejšou spisovateľkou Martinusu za rok 2010 a teraz získala Platinovú knihu za jej Židovku. Čitateľov chytila aj mafiánska trilógia Jozefa Kariku – za jednotku V tieni mafie si odniesol Zlatú knihu a vynikajúco sa darí aj jeho novinke Nepriateľ štátu.

Na Ikariáde 2011 udelili aj cenu literárnej kritiky Zlaté pero, ktoré dostáva autor pôvodného diela v danom roku a rozhoduje o ňom porota. Tento rok si Zlaté pero odniesol Andrej Ferko za román Najsmutnejší príbeh lásky. Príbeh o nikdy nenaplnenej osudovej láske dvoch židovských hrdinov na pozadí absurdnej tragickosti danej doby očaril nielen porotu, ale aj množstvo čitateľov.

Všetci ocenení si odniesli originálnu plastiku od výtvarníčky Márie Banášovej. Šansón klub Jozefa Bednárika navodil skvelú atmosféru spievanou poéziou či hereckými pesničkami v podaní Zuzany Krónerovej, Viktora Horjána a Marcely Leiferovej. O zábavu najmä pri odovzdávaní cien sa postarala moderátorka Iveta Malachovská, ktorá vtipne a originálne vyspovedala jednotlivých víťazov. Jozef Banáš navyše sám zaspieval a na gitare zahral obľúbenú francúzsku skladbu Tombe la neige (Padá sneh). „Myslím, že už je načase, aby sa niekto z našej rodiny dostal do šoubiznisu,“ usmieval sa úspešný autor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu