Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tri víkendové zájazdy a jedna vychádzka

Kroměříž
Kroměříž

Príjemné jarné počasie praje poznávacím výletom, a tak ich Bratislavské kultúrne a informačné stredisko na víkend 22. – 23. apríla pripravilo až štyri. Odborní sprievodcovia vám poodhalia tajomstvá Kroměříža, Budapešti, Komárna alebo Plaveckého Štvrtku.

22. apríl 2006, sobota
Kroměříž s Maxom Švabinským
zájazd

22. apríla sa vydáme s odborným sprievodom z Bratislavy do Kroměříža po stopách Maxa Švabinského, výnimočného maliara a rytca a jedného z najvýznamnejších českých umelcov 20. storočia. Švabinský bol obdivovaný pre neobyčajnú kresliarsku zručnosť a rozmanitosť grafických techník. Pozrieme si jeho pamätník a mestskú pamiatkovú rezerváciu Arcibiskupský zámok, v ktorej sa okrem Švabinského diel nachádza bohatá zbierka starého českého umenia. Prejdeme sa po historickej Podzámockej a aj Kvetnej záhrade s najdlhšou kolonádou v Čechách a navštívime aj gotický kostol Sv. Mořica. Ak nám zostane čas, ukončíme príjemný sobotný výlet prehliadkou Biskupskej mincovne.

Sprevádza: Jitka Hederová
Cena zájazdu: 590 Sk
Odchod autobusu o 06.00 h z parkoviska na Trnavskom mýte. Návrat cca o 20.00 h.

22. apríl 2006, sobota
Komárno
zájazd

Komárno je jedno z najstarších sídlisk v Karpatskej kotline a mestom s bohatou históriou. Jeho územie je obývané od staršej doby bronzovej. Žili tu Kelti, Rimania na pravom brehu založili vojenský tábor a mesto Brigeto. V čase tureckej expanzie v 16. storočí sa tu začala budovať mohutná obranná pevnosť, ktorá mala zabrániť preniknutiu osmanských vojsk k Viedni.

V Komárne navštívime tieto pozoruhodnosti: Podunajské múzeum, ktorého stála expozícia predstavuje dejiny Komárna a okolia od praveku až do konca 19.storočia. Srbský kostol pravoslávnej cirkvi presvätej Bohorodičky, v ktorom je v súčasnosti stála expozícia sakrálnych pamiatok. Nádvorie Európy, známe svojou architektúrou symbolizujúcou európske štáty. V čase osobného voľna budete mať možnosť poodhaliť tajomstvá Kostola sv. Ondreja alebo Múzeua M. Jókaiho či Franza Lehára.

Sprevádza: Eva Reicherová
Cena zájazdu: 390 Sk
Odchod autobusu o 06.00 h z parkoviska na Trnavskom mýte. Návrat cca o 20.00 h.

22. apríl 2006, sobota
Záhradná galéria Alojza Machaja, Plavecký Štvrtok
vlastivedná vychádzka


Pravdepodobne ste už mali možnosť vidieť rezbárske diela „Bratislavský mier“ alebo „Posledná večera“, prípadne „Vianočný Betlehem“ z dielne Alojza Machaja. Pozývame Vás do jeho galérie v Plaveckom Štvrtku, kde sa zoznámime s prácou rezbárov a tiež ich dielami.

Sprevádza: Magda Rakytiaková
Stretnutie: o 10.00 h na Hlavnej stanici pri pokladniciach. Odchod osobného vlaku 10.28 h, príchod do Plaveckého Štvrtku o 11.02 h. Zakúpenie lístkov individuálne.
Vstupné do galérie 25 Sk.

23. apríl 2006, nedeľa
Umelecká Budapešť
zájazd


Budapešť je krásne mesto s výnimočnou atmosférou, no napriek tomu, že je blízko pri Bratislave, len máloktorý Bratislavčan ho mal možnosť navštíviť. BKIS ponúka autobusovú a pešiu prehliadku mesta, počas ktorej navštívime Budínsky hrad, novovybudované kultúrne centrum pri Dunaji a prejdeme sa po vychýrenej ulici Váci. Na námestí hrdinov navštívime múzeum krásnych umení, kde sa koná výstava „Žigmund Luxemburský – kráľ a cisár“. Výstava pod záštitou vlády Maďarska a Luxemburska predstaví viac ako 350 umeleckých diel dotýkajúcich sa obdobia vlády Žigmunda Luxemburského. Na výstavu zapožičalo exponáty viac ako 100 múzeí a knižníc celého sveta.

Vstupy cca 2000 Forintov (odporúčame zameniť si peniaze ešte na Slovensku).

Sprevádza: Helena Navrátilová
Cena zájazdu: 690 Sk
Odchod autobusu o 06.30 h z parkoviska na Trnavskom mýte. Návrat cca o 21.00 h.

Na výletoch radi privítame individuálnych cestovateľov i skupiny.

Bližšie informácie ku všetkým výletom a rezervácie na bkis.sk, zajazdy@bkis.sk alebo na bezplatnom čísle Bratislavského kultúrneho a informačného strediska 16 186.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu