Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Vymenili jablko za cigaretu

Gymnazistky vymieňali jablká za cigarety.
Gymnazistky vymieňali jablká za cigarety.

MICHALOVCE - Jablko za cigaretu zamenili včera Michalovčania, ktorí holdujú fajčeniu. Urobili tak v posledný deň európskeho týždňa boja proti rakovine, ktorý bol venovaný pasívnemu fajčeniu.

Cieľom celej akcie na michalovskom námestí bolo, aby si fajčiari uvedomili, že týmto svojím zlozvykom škodia nielen sebe, ale aj svojim blízkym.

"Rozdali sme približne 200 kíl jabĺk a zozbierali okolo 200 cigariet od fajčiarov. Každý z nich prisľúbil, že s fajčením skončí," potešil sa z úspechu akcie jeden z organizátorov Pavel Herman. Organizátori sa fajčiarom snažili vysvetliť, že škodia najmä svojmu okoliu.

"Ľudia, ktorí žijú s fajčiarom v spoločnej domácnosti, inhalujú približne 20 percent škodlivín. Karcinogény v cigaretovom dyme spúšťajú všetky onkologické ochorenia presne tak ako u fajčiara," upozorňuje Herman. Mnoho oslovených sa k fajčeniu nepriznalo, alebo boli medzi nimi takí, ktorí už s fajčením dávno prestali.

"Fajčím už od šestnástich rokov, viem, že to nie je správne a chcem s tým skoncovať. Pomôže mi pri tom i moja priateľka, ktorá ma od fajčenia odhovára," tvrdí Mikula Szabolcs (23) z Krišovskej Lieskovej. Cigaretu za jablko bez problémov vymenil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu