Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Diviaky likvidujú úrodu

Zobraziť galériu (5)

KOŠICE - Stáda diviakov plienia každú noc lány dopestovanej kukurice na východnom Slovensku. Pestovateľov v Trebejove, Družstevnej pri Hornáde či Kysaku privádzajú do zúfalstva. Ak chcú aspoň niečo z úrody kukurice zachrániť, zberajú ju už teraz.

Uvažujú aj o mimoriadnom odstrele premnožených zvierat. "Večer, keď prechádzam autom medzi Trebejovom a Družstevnou, vždy stretnem na ceste nejakého diviaka. Naposledy som videl celú rodinku i s malými, ako smerovali do kukuričného lánu. Je ich skutočne mimoriadne veľa," tvrdí Košičan Michal (26).

Pestovatelia sú bezmocní. Nepomáha im ani skorý zber úrody. "Za normálnych podmienok by kukurica zrela ešte mesiac. Kvôli diviakom sme ju už zobrali. Okrem toho, aj teraz zasiate oziminy diviaky už ,preorali". Myslím si, že pomôže iba odstrel," spresňuje agronóm spoločnosti MKM Stred v Družstevnej pri Hornáde Peter Seliga. Zvieratá migrujú a vždy idú za potravou. "Tohto roku bolo veľmi málo bukvíc a žaluďov v lese. Preto diviaky hľadajú potravu na poliach," dodáva riaditeľ Mestských lesov Košice Julián Tomaštík. Tvrdí, že ak by premnožené divé prasatá nezlikvidovali, môže hroziť i mor ošípaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu