Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Myšiarka so zlomeným krídlom sa už nevráti do voľnej prírody

Poranenú myšiarku močiarnu našiel študent Strednej lesníckej školy v Banskej Štiavnici.
Poranenú myšiarku močiarnu našiel študent Strednej lesníckej školy v Banskej Štiavnici.

BANSKÁ ŠTIAVNICA/VEĽKÝ KRTÍŠ - Aj takýto býva osud nočných dravcov. Zrazenú sovu s otvorenou zlomeninou krídla sa pokúsili zachrániť sokoliari z Banskej Štiavnice.

Dvom sovám, ktoré náhodou objavili naši čitatelia v opustenom dome v dedine Olováry, sa pomôcť už nedalo. Boli mŕtve už niekoľko dní.

"Poranenú myšiarku močiarnu našiel študent Strednej lesníckej školy v Banskej Štiavnici. Zrazilo ju asi auto medzi Kalnou nad Hronom a Šárovcami," hovorí riaditeľ Školy v prírode pod Sitnom Pavel Michal.

Sova má zlomené krídlo a nemôže sa už vrátiť do voľnej prírody. Myšiarka prejde cez rehabilitačnú stanicu poranených živočíchov a zrejme skončí v záchytnom stredisku v zoo Bojnice. "Je škoda, že niektorí ochranári prírody nepracujú cez víkendy. Tým by sa rehabilitácia urýchlila," dodáva P. Michal. Ešte smutnejší prípad je z dedinky Olováry v okrese Veľký Krtíš.

"V opustenom dome sme našli dve mŕtve sovy lesné. Nevieme, či boli poranené, ich telá už poznačil čas," hovorí Soňa Molnárová z Veľkého Krtíša. Podľa P. Michala je možné, že sovy si v dome hľadali hniezdo a uhynuli od hladu. "Ak to bol pár, môžu sa v blízkosti nachádzať mláďatá. Pôjdeme sa na tie miesta pozrieť," dodal P. Michal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu