Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Chytili zlodejov zbraní

Z okna na západnej strane hradu Červený Kameň sa zlodeji aj s nakradnutými cennosťami spustili na lanách.
Z okna na západnej strane hradu Červený Kameň sa zlodeji aj s nakradnutými cennosťami spustili na lanách.

ČASTÁ - Polícia vyriešila veľkú krádež vzácnej zbierky historických zbraní z hradu Červený Kameň v Častej (okres Pezinok). Podozriví z vlámačky za 4 milióny korún sú dvaja 35-roční muži z Modry.

Obidvoch zatkli policajti vo Svätom Jure. V aute mali aj niekoľko ukradnutých zbraní. "Pravdepodobne išli do Nemecka, kde už je približne polovica lupu. Zbrane skončili zrejme v rukách priekupníkov. Slovenské orgány už požiadali Nemecko o vypátranie a vrátenie zbraní," vraví policajný zdroj.

Ponuka na predaj jednej z ukradnutých historických pištolí sa už objavila aj na internete," dodal zdroj.

Zlodeji boli prefíkaní. Počas prehliadky múzea sa v polovici augusta skryli za závesom v západnej bašte a vyčkali na zatvorenie expozície. Z činnosti vyradili aj pohybové čidlo a tak mohli zbrane ukradnúť z expozície. Potom sa z bašty spustili horolezeckými lanami.

Odniesli si 19 intarzovaných pušiek, 21 pištolí a dva meče zo 17. a 18. storočia. Riaditeľ múzea Jaroslav Hájiček o odhalení páchateľov krádeže nechcel veľa hovoriť:

"Zatiaľ od polície nemám oficiálne informácie. Avšak niekoľko priaznivcov múzea ma telefonicky informovalo, že zlodeji už sú známi. Najviac by ma potešilo, keby sa na hrad vrátili všetky ukradnuté zbrane. Som zvedavý, akú majú muži podozriví z vlámačky vzdelanostnú a kultúrnu úroveň," dodal Hájiček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu