Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poznáme výhercov súťaže s filmom Oceán v plameňoch

Traja z vás môžu vyhrať filmové tričko k filmu Oceán v plameňoch Zobraziť galériu (8)
Traja z vás môžu vyhrať filmové tričko k filmu Oceán v plameňoch (Zdroj: PR/Forum Film)

Nakrúcanie filmu OCEÁN V PLAMEŇOCH začalo v lete 2015 v New Orleans v Louisiane. Od začiatku bolo všetkým jasné, že je nesmierne dôležité, aby sa nakrúcanie pod dohľadom ľudí a celej komunity, ktorú udalosti z 20. apríla 2010 tak silno ovplyvnili.

Filmoví tvorcovia úzko spolupracovali s ľuďmi, ktorí pracovali na ropných plošinách, čo im nesmierne pomohlo pri nakrúcaní scén z evakuácie.

Okrem toho produkcia najala ako konzultantov ľudí, ktorí prežili, rodiny tých, ktorí tam zostali, expertov na ťažbu ropy a tiež zamestnancov pobrežnej hliadky. Hovorí producent Lorenzo di Bonaventura:  “Mali sme tam skutočných chlapov z vrtnej veže, ktorí nám radili pri každej scéne a upozorňovali nás, keď niečo nesedelo.” 

Ešte predtým, ako padla prvá klapka, sa produkcia musela vysporiadať s najväčšou výzvou  - postaviť repliku Deepwater Horizon, aby diváci mohli spolu s hrdinami filmu zažiť skutočný boj o život. “Bola to extrémne náročné na technické zázemie,” opisuje režisér Berg 32,588 ton vážiacu konštrukciu. Za spolupracovníkov si vybral kameramana Enriqua Chediaka (MAZE RUNNER, 127 HOURS) a vedúceho výpravy Chrisa Seagersa (X-MEN: FIRST CLASS). 

8 mesiacov trvalo Seagersovi a jeho tímu, ktorý pozostával okrem iných aj z 85 zváračov, aby pripravili repliku Deepwater Horizon – ktorá napokon pozostávala z 3 častí. Hlavná scéna vážila odhadom 1.300 ton a na jej výrobu sa asi 1.400 ton oceli. Jej súčasťou bol dokonca funkčný heliport, kde mohli pristávať helikoptéry. 

Produkcia aj vybudovala niekoľko vodných nádrží pre scény na mori, z ktorých mala každá objem 2,094,400 galónov vody a ich naplnenie trvalo celé 3 dni.

Keďže režisérovou primárnou požiadavkou bola dôveryhodnosť, obzvlášť náročnou bola sekvencia výbuchu, kde sa herci museli potýkať s prívalmi vody, plameňmi a bahnom biblických rozmerov. Hovorí vedúci špeciálnych efektov Burt Dalton: “Bolo to neskutočné. Aby sme sa priblížili skutočnosti, radili sme sa sa s priamymi účastníkmi tragédie, ale aj tak nám trvalo dlhý čas, kým sa nám podarilo tú scénu zrekonštruovať.” 

Bola to výzva tak pre štáb, ako aj pre hercov – ale všetci to brali ako memento obrovskej tragédie a poctu ľuďom, ktorí sa ju snažili prežiť.  Kameraman Enrique Chediak to zhrnul: “Táto katastrofa sa dotkla mnohých ľudí a náš film hovorí o tom, čím si v ten deň prešla posádka. Presne toto je tá neuveriteľná časť celého príbehu.”

Pre postavu Mika Williamsa, vedúceho technika, vo filme OCEÁN V PLAMEŇOCH si tvorcovia pomerne rýchlo zvolili Marka Wahlberga, ktorý na svojom konte už dve nominácie na Oscara.  Vo svojej doterajšej hereckej kariére (Fighter, Na druhej strane, Na život a na smrť) potvrdil Wahlberg, že sa vie výborne vžiť do postáv obyčajných chlapov “z ulice”. 

Wahlberg a Williams si od začiatku porozumeli a strávili spolu mnoho času na pľaci a mimo neho. Tvorcovia boli nadšení a tešili sa na výsledok tejto spolupráce. Hovorí producent Lorenzo di Bonaventura: “Markovi veríte, že je tým obyčajným, poctivým chlapom. Presvedčí vás, že na americký spôsob tvrdo maká aj vtedy, keď je vystavený okolnostiam, ktoré nemá úplne pod kontrolou.”

Druhou kľúčovou postavou bol “Mr. Jimmy,” Jimmy Harrell, manažér na Deepwater Horizon, ktorý mal v podstate na starosti celú posádku. Na kastingu uspel, ďalší notoricky známy predstaviteľ “správnych” chlapov, Kurt Russell.  Russell poznamenáva, že celý štáb rešpektoval Harrella ako člena rodiny. Okrem toho bolo pre neho zaujímavé, ako ľudia reagujú, keď sú nútení prijímať takmer nemožné rozhodnutia pod extrémnym tlakom. “Zrazu si uvedomíte, že ak sa stane niečo zlé, o správne rozhodnutie sa môžete len pokúsiť,” hovorí Russell. “Nič nie je čierne alebo biele – je nesmierne ťažké rozhodovať sa v podobných chvíľach.”

Mike Williams v ťažkej situácii nachádza spriaznenú dušu v mladej, iba 23-ročnej kolegyni Andrei Fleytasovej, ktorú hrá Gina Rodriguez.  Herečku táto postava zaujala vďaka jej neskutočnej odvahe a zároveň najhlbšiemu strachu, ktorému ako žena musela čeliť. “Pete sa v prvom rade snažil byť autentický, ako to len šlo. Takže som sa v rámci prípravy na moju úlohu zúčastnila kurzu na dôstojníckej školy v Houstone. Bol to celkom zážitok.” 

Herecké obsadenie dopnili John Malkovich ako Donald Vidrine, Dylan O’Brien ako Caleb Holloway a Kate Hudson ako Felicia, manželka Mika Williamsa. Je to po prvýkrát, kedy si Kate zahrala v jednom filme s nevlastným otcom Kurtom Russelom.

Traja z vás môžu vyhrať filmové tričko k filmu Oceán v plameňoch, ktorý môžete vidieť v kinách už od 29.septembra, stačí ak správne odpoviete na otázku: Ktorý herec hrá hlavnú úlohu vo filme Oceán v plameňoch?

  1. Mark Wahlberg
  2. Dave Franco
  3. Chris Pratt
 

Výhercovia:

Vladimir D., Bracovce

Pavel V., Dubnica nad Váhom 

Ivan R., Banská Bystrica

Blahoželáme!

-reklamný článok-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu