Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poznáme výhercov súťaže o najnovšiu detektívku od Jørna Lier Horsta

Jorn Lier -Horst
Jorn Lier -Horst (Zdroj: Premedia)

Pod názvom "Až na samé dno" vychádza v slovenčine už piaty prípad Williama Wistinga. Nórsky vyšetrovateľ musí riešiť veľmi nezvyčajný prípad s časťami ľudských tiel, ktoré sa objavujú na pláži.

More vyplaví na breh odseknutú ľavú nohu v topánke a čoskoro na to druhú – opäť ľavú. A potom zrazu nájdu na pláži aj tretiu a štvrtú. Tieto štyri odseknuté končatiny, ktoré sa objavia v priebehu jedného letného týždňa, sú jadrom záhady. Kto sú obete? A ako súvisí ich smrť s niekoľkými nahlásenými prípadmi zmiznutia bez stopy? Wisting neverí na náhody a pri vyšetrovaní sa spúšťa až na samé dno zla, akého je len človek schopný.

„Jørn Lier Horst je fenomenálny nový hlas severskej krimi. Osobitým ho robí jeho schopnosť zobraziť uveriteľne ešte aj psychopatov,“ napísal o ňom britský recenzent. Psychopati sa však v Horstovom písaní neobjavujú samoúčelne, bývalý policajný inšpektor sa preslávil práve realistickosťou svojich postáv a vyšetrovania.  Ako dodal o knihe Až na samé dno nórsky recenzent, „je to naozaj vynaliezavá a vzrušujúca kniha, riešenie je ďaleko od toho, čo by sa mohlo zdať na začiatku.

Podobne ako slovenská spoločnosť čelí aj nórska nezodpovedaným otázkami z minulosti, cez druhú svetovú vojnu popri sebe existovali kolaboranti aj odbojári. Týmto smerom vedie aj jedna linka detektívky, kde  vyšetrovatelia hľadajú súvislosti medzi záhadnými zmiznutiami starších mužov, ktorých už čakalo iba pár rokov života. 

„Mnohým nórskym podnikateľom, ktorí profitovali v prie­behu vojny, sa nič nestalo,“ hovorí jedna z postáv. „Pri procesoch s tými, ktorí sa ekonomicky spolupodieľali na vlastizrade, sa používal dvojitý meter. Chceli sme potrestať jednotlivcov a spoločnosti, ktoré zarobili na vojne, ale bolo treba udržať celú mašinériu v pohybe. Bolo nutné znovu vy­budovať krajinu a nemalo význam potrestať veľkých hráčov, ktorí zamestnávali toľko ľudí. Mnohí z tých, ktorí profitovali najviac z vojny, obišli beztrestne.“

Jørn Lier Horst až donedávna pôsobil ako hlavný vyšetrovateľ v Larviku, študoval kriminológiu, filozofiu a psychológiu.  Dnes už desaťdielna séria prípadov Williama Wistinga a jeho dcéry získala viaceré ocenenia, vrátane ceny nórskych kníhkupcov, ceny pre najlepšiu nórsku detektívku roka aj ceny pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka.  

Dvaja z vás môžu vyhrať knihu Až na samé dno, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku: Aký názov bude mať ďalší prípad Williama Wistinga, ktorého slovenský preklad vychádza v októbri?

  1. Túlavé psy
  2. Škodná zver
  3. Šarha                       

Výhercovia:

Veronika Borovská, Horné Otrokovce

Mária Meďašová, Košice

Blahoželáme!

 

-Reklamná správa-

Viac o téme: Kniha Horst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu