Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poznáme výhercov politického thrilleru o boji o Arktídu

Špicbergy pripadli Nórsku pred takmer sto rokmi. Politický nepokoj sa však presúva aj na ďaleký sever, kam siahajú záujmy rozpínavého Ruska. Ustojí malá krajiny súťaž so silným susedom?

Prekvapivý debut dopísal nórsky autor práve v čase, keď Rusko anektovalo časť Ukrajiny a na jeho východnej hranici dodnes udržiava nepokoj. Čosi podobné hrozí aj pri jeho iných susedoch, vrátane bohatého, ale vojensky slabšieho suseda.  

V napínavom politickom thrilleri sa predstavuje nový výrazný hlas severskej literatúry. Román O sto rokov bude všetko zabudnuté zachytáva takmer storočie trvajúci zápas o Arktídu, ktorej význam v novom storočí dramaticky rastie.

„Autorovi sa podarilo dostať sa čitateľom pod kožu. Román možno odporučiť tým, ktorí sa chcú dozvedieť viac o konfliktoch v Arktíde aj tým, čo majú chuť na napínavý román," napísal recenzent v Adresseavisen. V knihe opäť ožívajú mnohé historické postavy, od Lenina a jeho bývalej milenky, cez budúceho nacistického kolaboranta Quislinga až po súčasného ruského prezidenta. 

V roku 1924 Sovieti prinútia predstaviteľov nórskej vlády, aby podpísali tajnú dohodu. Podľa nej má Nórske kráľovstvo v roku 2020 odstúpiť správu Špicbergov Sovietskemu zväzu.

Tento dokument sa však čoskoro za nejasných okolností stráca a na dohodu sa zabudne. Vynorí sa o deväťdesiat rokov neskôr – v čase, keď Európa čelí agresívnemu Rusku, ktoré bojuje o nadvládu na ďalekom severe. Ruský prezident spustí komplexnú operáciu. Jej cieľom je zvrátenie nórskej suverenity na Špicbergoch. Boj o Arktídu nadobúda nové dimenzie a v Longyerbyene sa rozpúta politická i ľudská dráma.

Autor napísal thriller vychádzajúci z reálneho politického konfliktu, o ktorého vznik sa pričinila  Špicberská dohoda podpísaná krátko po prvej svetovej vojne. V jeho knihe vzplanie nanovo – a oči celého sveta sa upriamia k Arktíde.

Per Arne Totland je nórsky spisovateľ a konzultant na voľnej nohe. Bývalý reportér pracoval aj ako vysokopostavený manažér pre jedného z najväčších civilných výrobcov výbušnín, neskôr sa začal venovať poradenstvu. Jeho manželka Thea je významná nórska právnička, venuje sa právam detí. Román O sto rokov bude všetko zabudnuté je Totlandov debut.

Knihu môžu vyhrať dvaja z vás, stačí ak správne odpoviete na otázku, ktorá Leninova blízka spolupracovníčka, bývalá milenka a propagátorka voľnej lásky pôsobila od roku 1923 na veľvyslanectve v Nórsku a stala sa tak prvou ženou na svete v diplomatických službách:

  1. Fanny Kaplanová
  2. Alexandra Kollontajová
  3. Inessa Armandová

Výhercovia:

Ľudka Uličná, Krompachy

Zuzana Držková, Senica

Blahoželáme!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu