Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme výhercov súťaže o drsnú nórsku detektívku Viedenské bratstvo

Úvod plánovanej detektívnej trilógie začína krvavo - na predmestí Osla nájdu zmasakrované telá členov sekty. Vyvoláva to podozrenie, že ide o nábožensky motivovaný čin.

Obete masovej vraždy patria k sekte Svetlo Božie, ktorá očakáva koniec sveta. Táto malá komunita žije v izolácii podľa vlastných pravidiel a nedáva si pozor na to, koho si znepriatelí. Fredrika Beiera a jeho novú kolegyňu Kafu Iqbalovú však prvotné hypotézy nepresvedčia a púšťajú sa do pátrania, ktoré môže viesť až do obdobia druhej svetovej vojny k obludným experimentom s rasovou čistotou. Ocitnú sa uprostred prípadu, kde pátrajú nielen po beztvarom vrahovi, ale aj po tajomnej minulosti vodcov tejto sekty.

Autor sa predstavuje ako sebavedomý a nápaditý rozprávač, ktorého debut vychádza v dvadsiatich krajinách, Viedenské bratstvo je úvod pripravovanej trilógie. "Johnsrud prináša ambiciózny príbeh s pestrou škálou postáv a časových odbočiek bez jediného nudného momentu. Debutuje tak presvedčivo, akoby bol už dávno veteránom tohto žánru," napísali o knihe v denníku Verdens Gang.

Ingar Johnsrud (1974) je renomovaný nórsky novinár, vlani debutoval románom Viedenské bratsvo. Druhý diel vychádza v slovenčine začitkom budúceho roku, v Nórsku by sa mal objaviť už túto jeseň. Johnsrud si vyslúžil veľkú pozornosť  za svoju schopnosť vystihnúť detaily a bohatý príbeh napísaný inovatívnym spôsobom. Nadšení kritici sa zhodli, že čitateľa dokáže celý čas udržať v napätí a okamžite sa stal novou hviezdou severskej detektívky. 

Johnsruda vychvaľujú aj ďalšie severské médiá. Podľa Dagsavisenu vymyslel presvedčivo a ľahko komplexný príbeh s prepojením na druhú svetovú vojnu, súčasný Afganistan a náročný každodenný život polície v Oslo. Román prekvapuje komplexným dejom a vyvrcholením v súlade s prísnymi pravidlami krimi žánru.

"Viedenské bratstvo je bezpochyby energický a veľkolepý pokus o prieskum krimi žánru, silné prepojenie historického kontextu so súčasným strachom z terorizmu," pridáva sa denník Aftenposten. Autor predstavil vyšetrovateľa Fredrika Beiera, ktorého rovnocennou partnerkou sa mu už v prvej časti stáva Kafa Iqbalová, ku ktorej si napriek prvotným nedorozumeniam postupne nechádza cestu.

Dvaja z vás môžu vyhrať román Viedenské bratstvo, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku:

V  ktorej severskej detektívke z edície Labyrint hrala rovnako ako v tomto príbehu úlohu druhá svetová vojna?

  1. Posledný pútnik (Gard Sveen)
  2. Zaslepenosť (Jorn Lier Horst)
  3. Keď diabol svieti na cestu (Karin Fossum)

Výhercovia:

Paňková Emília, Stropkov

Gabriela Guzová, Prešov

Blahoželáme!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu