Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poznáme výhercov súťaže s filmom Legendy zločinu

Legendy zločinu Zobraziť galériu (6)
Legendy zločinu (Zdroj: Forum film)

Historky z podsvetia má každý rád - a obzvlášť, keď ich hrá Tom Hardy, a to hneď dvakrát.

Ako to tak býva, najväčšiu fascináciu prežívame u tých najtemnejších príbehoch našich dejín. Nový film Briana Helgelanda prehráva drsnú a ponurú kapitolu Londýna 60.rokov minulého storočia, kedy mu vládli dvaja sadistickí gangstri, dvojčatá Krayovci (Kray Twins). Legendy zločinu z East Endu aj po mnohých rokoch, čo sú už oba bratia po smrti, vyzdvihujú ich slávu.

Ronnie a Reggie Krayovi, jeden navlas ako ten druhý, boli v 60. rokoch rovnakými ikonami Británie ako napríklad The Beatles alebo Twiggy. V drahých oblekoch boli vždy šik, prísne štýloví zločinci, ktorí plnili titulky bulváru i serióznej tlače a ich priateľmi chcel byť kdekto, dokonca i slávne osobnosti ako Judy Garland alebo Frank Sinatra. Pritom pochádzali z chudobného East Endu, kde ich vychovávala - s ich starším bratom Charliem - matka Violet. Bratov vždy obliekala do rovnakého oblečenia a už prakticky od kolísky im neustále opakovala, že sú jedineční. Reggie i Ronnie boli odmalička ostrí chlapci - cvičili box a báli sa ich nielen ich vrstovníci.

V pubertálnom veku sa obvyklou pracovnou náplňou ich dní stali lúpeže, prepadnutia a vydierania.

Svoju zločineckú organizáciu presunuli v 60. rokoch do zazobaného West Endu, kde kúpili kasíno. Ľudia z ich "Firmy" kradli, vyberali výpalné, vraždili.

Postupne si "Firma" podrobila celý Londýn a Krayovci ho vyčistili od konkurencie. Z bratov bol Reggie ten vychytralejší, Ronnie bol ale vždy nevyspytateľný a sebadeštruktívny - nakoniec mu diagnostikovali paranoidnú schizofréniu. Nielen to bolo vo finále príčinou ich pádu. Vyšetrovatelia zo Scotland Yardu proti nim zbierali roky dôkazy a v roku 1968 boli nakoniec obaja uväznení na doživotie. Ich legenda ale ostáva - a nebol by to Hollywood, keby taký príbeh nechal ležať ľadom. 

O Krayovcoch už vzniklo niekoľko filmov. Ten posledný s Tomom Hardym, ktorý si na seba vzal rovno dvojrolu oboch bratrov-dvojčat, režíruje Brian Helgeland, ktorý už má za sebou vynikajúce filmy. Za pamiatkou bratov Krayových podnikol dlhú cestu a predovšetkým sa zameral na ich skazu, ktorú zapríčinila nielen šialená nespútanosť Ronnieho, ale i skaza manželstva Reggieho a jeho ženy Frances.

Chcete vidieť Toma Hardyho ako Ronnieho Kraya a Toma Hardyho ako Reggieho Kraya?

Film Legendy zločinu je práve v slovenských kinách.

Traja z vás môžu získať originálne filmové tričká, stačí ak správne odpoviete

Ako sa volal starší brat dvojčat Krayových?

1) Richie

2) Donnie

3) Charlie

Výhercovia:

Marcel Medviď, Michalovce

Kristína Kačírová, Košice

Štefan Obert, Bratislava 

Blahoželáme!

- reklamná správa -

Viac o téme: Forum Film
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu