Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poznáme výhercov súťaže o knihu My deti zo stanice ZOO

Súťaž o knihu My deti zo stanice ZOO
Súťaž o knihu My deti zo stanice ZOO (Zdroj: PR článok)

Kultová kniha, ktorá v slovenčine vychádza až dnes, patrí medzi najdrsnejšie svedectvá o drogovej scéne a živote mladistvých. Heroín, prostitúcia, samovraždy a náhle úmrtia, tomu všetkému čelí hlavná hrdinka už od trinástich rokov.

Kniha zachytáva príbeh mladej tínedžerky v Západnom Berlíne v druhej polovici sedemdesiatych rokov, keď na scénu vtrhli tvrdé drogy. Dvaja novinári, ktorí dva mesiace počúvali jej príbehy, a upravili ich najprv na sériu novinových článkov a neskôr na knihu, netušili, aký obrovský úspech zožnú. Veď napokon mali problém nájsť vydavateľstvo, ktoré by sa ich textu ujalo.

Čísla časopisu Stern, v ktorých sa objavila reportáž, sa pritom predali v rekordných nákladoch. My deti zo stanice Zoo zelektrizovali celé Nemecko a z drogovej závislosti spravili tému číslo jedna. Odhaduje sa, že „bibliu teniskovej generácie“ si prečítalo až dvadsať miliónov Nemcov. Ako dôkaz o prehnitej západnej spoločnosti vyšla v českom preklade aj v socialistickom Československu.

Christiane sa v centre mládeže už v dvanástich dostala k hašišu a na diskotéke sa v trinástich prepracovala k tvrdým drogám a skončila na heroíne. Jej matka dva roky netušila, že užíva drogy a zarába si na ne prostitúciou, ktorej sa nevyhlo takmer žiadne dievča na heroíne. Je to zároveň príbeh bezradnej spoločnosti, ktorá si s drogovo závislými deťmi nedokázala vo svojej dobe poradiť a mnohé z prípadov skončili tragicky.   

Christiane F. problémy s drogami sprevádzajú celý život, paradoxne k tomu prispel aj úspech knihy, vďaka čomu mala od svojej osemnástky prístup k veľkému množstvu peňazí. Vyrastala v rodine, kde boli na dennom poriadku násilie a alkoholizmus. V dospelosti istú dobu žila v Spojených štátoch a Grécku, napokon sa vrátila do Nemecka. Kvôli problémom s drogami jej úrady odobrali syna. Za najväčší zázrak svojho života považuje fakt, že ešte stále žije.

Dvaja z vás môžu vyhrať knihu My deti zo stanice Zoo, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku:

Ktorý známy hudobník účinkoval vo filmovom spracovaní My deti zo stanice Zoo?

a) Mick Jagger

b) David Bowie

c) Eddie Van Halen

Výhercovia:

Petra Kubalová, Žilina

Hudáček Marián, Spišská Nová Ves

Blahoželáme!

 -reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu