Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poznáme výhercu detektívky Hnev

Obálka knihy Hnev
Obálka knihy Hnev (Zdroj: Premedia)

Hnev je rozlúčkou s prokurátorom Szackým, jedným z naobľúbenejších hrdinov poľských kriminálnych románov, ktoré aj vďaka nemu čoraz častejšie vychádzajú aj v zahraničných prekladoch.

Dvadsiateho piateho novembra zavolajú prokurátora Teodora Szackého do trosiek starého nemeckého bunkru neďaleko mestskej nemocnice. Pri prácach na ceste robotníci objavili starú kostru. Szacki bezmyšlienkovite „odfajkne Nemca”, ako sa tu hovorí vojnovým pozostatkom a prikáže kosti poslať lekárskej fakulte, kde stále chýbajú exponáty na výučbu. Ani netuší, že to, čo sa mu zdalo ako ukončenie rutinnej procedúry, je vlastne začiatok najťažšieho a posledného prípadu jeho kariéry.

Hnev voľne nadväzuje na knihy Zapletení a Zrnko pravdy a uzatvára voľnú trilógiu Zygmunda Miloszewského o prokurátorovi Szackom. Za prvé dve knihy autor získal Cenu veľkého kalibru pre poľskú detektívku roka.

„Preteky na najčudnejších vyšetrovateľov, najkrutejšie vraždy a najhorších vrahov spôsobili, že to už nedokážem čítať, už to hraničí s pornografiou,” vysvetľuje autor, prečo je Hnev nielen rozlúčkou s prokurátorom Szackým, ale aj celý žánrom. „Hľadanie čoraz šokujúcejších tém spôsobilo, že deti sú znasilňované v každej druhej knihe, to je jasné, pedofília, trauma z minulosti – to má ťah. Ale tento jav narastá – už nestačí len znásilnenie, treba znásilňovať aspoň päť rokov, najlepšie v špeciálnom ústave, ktorý bol postavený iba na znásilňovanie detí, bežia skryté preteky, treba tromfnúť predchodcov. To je jeden z dôvodov, prečo tento žáner opúšťam.”

Podobne ako predchádzajúce detektívky aj táto rieši závažný spoločenský problém –domáce násilie, ktoré má oveľa pestrejšie podoby, než by sme očakávali. „Môžeme mať dojem, že domáce násilie je niečo, čo sa nás netýka, že sa to deje na nejakých podružstevných dedinách, kde ožratý chlap mláti ženu. Ukázalo sa však, že to nie je celkom tak, že zdroje násilia sú iné, že vyplýva z pohŕdania voči ženám a toto pohŕdanie vyplýva z patriarchálneho spoločenského systému a netýka sa len sveta patológie. Prierez rodín, v ktorých sa objavuje násilie, je z hľadiska pôvodu, vzdelania a materiálneho statusu úplný. Je dokonca ťažšie ukryť násilie v tzv. patologických rodinách, lebo sú vopred podozrivé, takže tam vždy niekto nahliadne – súdny kurátor, sociálni pracovníci, je tam šanca, že sa na niečo príde. Ale v tzv. dobrých rodinách je šanca takejto intervencie zvonka minimálna.”

Dvaja z vás môžu vyhrať detektívny román Hnev, stačí, ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku:

Aký názov mal Miloszewského debut, hororový príbeh z varšavského paneláku?

a) Na piatom poschodí čaká smrť

b) Panelstory

c) Domofón 

Výhercovia:

Terézia Sopková, Banská Bystrica

Milan Hlušak,  Bratislava 

Blahoželáme!

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu